skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W misce wymieszaj wodę + masło+cukier+sól+drożdże + mąkę. Zagnieść ciasto, najpierw łyżką, a następnie ręką. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, nie gęste, ale też nie przeciekać.
Krok 2:
Nasmaruj formę (możesz 28 * 18 cm) olejem roślinnym. Rzuć kulki wielkości małego jabłka. umieść w formie w odległości około 1 cm od siebie, możesz być gęstszy. Pozostaw na ciepło dosłownie 5-20 minut. Dokładny czas zależy od wielu czynników. Musisz poczekać, aż wzrośnie, a następnie kontynuować gotowanie i włożyć pampuszki do gorącego (180°C) piekarnika.
Krok 3:
Piec do miękkości. W procesie pieczenia, gdy zaczynają się trochę piec, posmaruj mieszanką cukru i wody, a następnie na wierzchu otrzymasz piękną jasną skórkę
Krok 4:
Smacznego!
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
świeże drożdże prasowane można zastąpić suchymi drożdżami w stosunku 3: 1. Oznacza to, że na 3 gramy świeżych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem należy wziąć 1 gram suchych.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g