chleb gryczany

zdrowa, dietetyczna, lekka przekąska, ze zwykłych potraw! Chleb gryczany to świetna alternatywa dla zwykłego chleba. Pieczywo gotowane w domu z naturalnych składników okazuje się znacznie zdrowsze niż zakupione, a ponadto jest łatwe i proste.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 24 % 14 g
węglowodany 60 % 35 g
295 kcal
IG: 51 / 49 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chleb gryczany? Przygotuj jedzenie. Ugotuj wcześniej kaszę gryczaną lub weź resztę po obiedzie. Jak gotować kaszę gryczaną? Dokładnie spłucz płatki, kilkakrotnie zmieniając wodę. Włóż do rondla, zalej czystą wodą w stosunku 1: 2 i umieść na małym ogniu. Po zagotowaniu wody dodaj sól, zmniejsz ogień. Gotuj kaszę gryczaną na małym ogniu przez około 20 minut. Pod koniec gotowania cała woda powinna zostać wchłonięta przez zboże. Schłodzić gotową owsiankę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Podgrzej mleko w rondlu na małym ogniu, aż będzie ciepłe. Przełóż do miski, w której zagniatasz ciasto. Natychmiast wlej suche drożdże do ciepłego mleka, wymieszaj. W razie potrzeby suche drożdże można zastąpić prasowanymi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj kilka łyżek mąki pełnoziarnistej. Mieszaj, aż będzie gładka, grudki nie powinny znaleźć się w całkowitej masie. Pozostaw na 15 minut w cieple. Ciasto powinno pęcznieć i zwiększać objętość.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej schłodzoną kaszę gryczaną do odpowiedniego ciasta, dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj i osusz jajko kurze serwetką. Rozbij go na osobną miskę i lekko ubij widelcem. Wlej jajko do ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sól i olej roślinny do ciasta. Mieszaj masę, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wlej pozostałą mąkę pełnoziarnistą do miski i zagnieść gęste ciasto. Pozostaw do podgrzania na 1 godzinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włącz piekarnik i rozgrzej go do 180 stopni. Zgniecione ciasto i rozwałkuj na warstwę o grubości 0,5 cm, weź szklankę o pojemności 200 ml, zanurz ją w mące i wytnij koła z ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia. Rozłóż na nim puste miejsca i nałóż rysunek nożem lub widelcem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż blachę do pieczenia do piekarnika. Chleb gryczany piecze się około 20 minut, powinny się zrumienić. Wyjmij gotowe pieczywo na talerz i podawaj. Smacznego!

chleb gryczany smakuje bardzo interesująco. Są pikantne, więc można z nich zrobić kanapki. Powiedzmy, że posmaruj pasztetem z wątroby, połóż plasterek kiełbasy lub karbonady. A jeśli chcesz zrobić słodką wersję chleba, musisz dodać kilka łyżek cukru do ciasta.

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 298   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy