skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozsmaruj zmiękczone masło w misce, wlej cukier i sól, ubij mikserem na puszystą kremową masę.
2. Rozbijamy jajka, nadal ubijamy, aż będą gładkie. Następnie wlej mąkę i sodę, zagniataj ciasto. Ciasto jest gęste, miękkie, plastyczne.
3. Wlej schłodzone krople czekolady do ciasta, szybko wymieszaj. Z ciasta formujemy duże prostokątne ciasto, pakujemy je w folię spożywczą i wysyłamy do lodówki na pół godziny.
4. Następnie pokrój schłodzoną warstwę ciasta na kwadraty, powinno być 25 sztuk. Z kwadratów formujemy puste ciasteczka w postaci okrągłych ciastek, układamy je na blasze wyłożonej pergaminem i wracamy do lodówki na kolejne pół godziny.
5. Ciasteczka pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, schładzamy i podajemy.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g