kurczak z sosem salsa

Poznaj wspaniały przepis na pieczonego kurczaka! Kurczak z sosem salsa zawsze okazuje się bardzo smaczny, zwłaszcza jeśli upieksz go w piekarniku. Sos salsa to danie kuchni meksykańskiej, przygotowywane na bazie pomidorów lub pęcherzycy, z dodatkiem chili i przypraw. Daje kurczakowi soczystość, pikantność, lekką ostrość. Danie można podawać samodzielnie lub w razie potrzeby udekorować ziemniakami, ryżem, warzywami.
NinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 71 % 17 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 8 % 2 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Filet z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi, ułożyć w naczyniu do pieczenia, obficie posypać przyprawami do kurczaka.

2. Równomiernie rozłóż SOS Salsowy na kurczaku, wyślij formę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piecz przez 30 minut.

3. Trzy sery na tarce, po określonym czasie posyp nim kurczaka, pozwól serowi stopić się w piekarniku przez około 5-7 minut.

podawaj na stole na gorąco, możesz dodać przystawkę do smaku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Salsa - 36   kcal/100g

Podobne przepisy