skład / składniki
metoda gotowania
1. Połącz mleko z cukrem i podgrzej, aż się rozpuści. Ochłodzić.
2. Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia i wlej do mleka. Wymieszać.
3. Zetrzyj czekoladę na drobnej tarce, dodaj do ciasta razem z startą skórką pomarańczową, wymieszaj.
4. Wlej sok pomarańczowy i szybko wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
5. Szybko wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180C na 45 minut.
6. Ciasto ostudzić, posypać cukrem pudrem, udekorować plasterkami pomarańczy i listkami mięty.
mleko migdałowe (przygotowane wcześniej).
w przypadku mleka migdałowego ¾ szklanki nieprażonych migdałów zalej wodą i pozostaw na noc. Rano spuścić wodę, parzyć migdały wrzącą wodą, pozostawić na 10 minut i obrać. Zalej jądra 250 ml zimnej wody, dodaj 3 łyżki.l. cukier. Zmiel wszystko blenderem, przecedź przez gazę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal / 100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g