Chuda czekoladowo-pomarańczowa babeczka na mleku migdałowym

pyszna babeczka o bogatym smaku czekoladowo-pomarańczowym. Dzięki mleku migdałowemu ta babeczka może być gotowana na czczo. Możesz użyć gotowego mleka migdałowego lub możesz samodzielnie przygotować takie mleko.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 80 % 41 g
226 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Połącz mleko z cukrem i podgrzej, aż się rozpuści. Ochłodzić.

2. Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia i wlej do mleka. Wymieszać.

3. Zetrzyj czekoladę na drobnej tarce, dodaj do ciasta razem z startą skórką pomarańczową, wymieszaj.

4. Wlej sok pomarańczowy i szybko wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.

5. Szybko wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180C na 45 minut.

6. Ciasto ostudzić, posypać cukrem pudrem, udekorować plasterkami pomarańczy i listkami mięty.

mleko migdałowe (przygotowane wcześniej).

w przypadku mleka migdałowego ¾ szklanki nieprażonych migdałów zalej wodą i pozostaw na noc. Rano spuścić wodę, parzyć migdały wrzącą wodą, pozostawić na 10 minut i obrać. Zalej jądra 250 ml zimnej wody, dodaj 3 łyżki.l. cukier. Zmiel wszystko blenderem, przecedź przez gazę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal / 100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy