skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Masło powinno być miękkie w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Dodaj cukier do jajek, 1 łyżeczka.cukier waniliowy i lekko ubij mikserem na niskich obrotach, tylko po to, aby cukier się rozproszył.
Krok 3:
Aby wzmocnić smak i aromat, dodaj 3 krople aromatu waniliowego.
Krok 4:
Wlej śmietanę i wymieszaj.
Krok 5:
Na średnim ogniu zagotuj masę jajeczno-śmietankową i zmniejszając ciepło do minimum, gotuj ciągle mieszając, aż zgęstnieje. / Chwyta się jak omlet, będzie jak/. Wyjmij z pieca i ostudź.
Krok 6:
Przygotuj suszone owoce i orzechy. Rodzynki gotować na parze w gorącej wodzie przez 10 minut, spłukać i dobrze osuszyć ręcznikiem. Orzechy opłucz, lekko usmaż na suchej patelni, posiekaj w blenderze. / Filmu Nie wyczyściłam/. Jeśli kandyzowane owoce są duże, należy je pokroić.
Krok 7:
Przebij twaróg blenderem do uzyskania konsystencji pasty.
Krok 8:
Dodaj zmiękczone masło do twarogu, dokładnie wymieszaj.
Krok 9:
Następnie kładziemy kandyzowane owoce, rodzynki, orzechy.Wymieszać.
Krok 10:
Dodaj schłodzoną mieszankę jajeczno - śmietankową do masy twarogowej, dobrze wymieszaj. Przygotowanie twarogu wielkanocnego jest gotowe.
Krok 11:
Odwróć pasochnicę i połóż na talerzu, przykryj gazą złożoną w 2 warstwach. Wstępnie zwilż gazę i bardzo dobrze wyciśnij. Przykryj tak, aby nadmiar gazy był zagięty w rogach. Połóż masę twarogową, Zamknij spód resztkami gazy.
Krok 12:
Połóż talerz na wierzchu i umieść ucisk. Po chwili spuść uwolniony płyn i włóż do lodówki na 10-11 godzin. Serwatka będzie musiała zostać ponownie osuszona 3 razy, uważaj.
Krok 13:
Po odpowiednim czasie ostrożnie wyjmujemy Wielkanoc z formy : - Uwolnij spód z gazy, połóż na nim płaski talerz i odwróć Wielkanoc. - Rozpakuj zaciski z jednej strony i usuń formę. - Podnieś gazę i usuń.
Krok 14:
Dekorujemy Wielkanoc i pamiętaj, aby zapalić Kościół. Podczas posiłku wielkanocnego pierwszym daniem jest jajko, które dzieli się według liczby osób siedzących przy stole. Następnie każdy otrzymuje kawałek ciasta wielkanocnego, a także łyżkę twarogu wielkanocnego. Następnie tylko na stole kładzie się czerwone Wino i resztę świątecznego jedzenia. Wesołej Wielkanocy!
kiedy zacząłem przesyłać przepis, zobaczyłem, że na stronie jest już podobny. Różnica jest bardzo niewielka, ale smak może być inny i nie ma zdjęć krok po kroku. Dlatego zdecydowałem, że mój przepis nie będzie zbędny i może być poszukiwany.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Mieszanka kandyzowanych owoców - 216 kcal/100g