Wielkanoc twarożek kremowy z orzechami

tradycyjny twaróg Wielkanocny ma mnóstwo opcji! Od czasów starożytnych stawiano ją na świątecznym stole i jest obecna jako symbol baranka paschalnego Starego Testamentu i jako przypomnienie, że czas krwawych ofiar już minął. Wielkanoc twarogowa jest zwykle wykonywana w postaci ściętej piramidy - jest to personifikacja Kalwarii. Jeśli nie ma składanej pasochnicy, możesz użyć małego okrągłego kształtu. Ta Wielkanoc ma delikatny aromat wanilii i słodycz suszonych owoców, nieważki, zwiewny twaróg i kremowy smak, cierpkość orzechów. Danie, o którym się mówi, rozpływa się w ustach.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 10 g
tłuszcze 43 % 19 g
węglowodany 34 % 15 g
278 kcal
IG: 7 / 20 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Masło powinno być miękkie w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier do jajek, 1 łyżeczka.cukier waniliowy i lekko ubij mikserem na niskich obrotach, tylko po to, aby cukier się rozproszył.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby wzmocnić smak i aromat, dodaj 3 krople aromatu waniliowego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej śmietanę i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na średnim ogniu zagotuj masę jajeczno-śmietankową i zmniejszając ciepło do minimum, gotuj ciągle mieszając, aż zgęstnieje. / Chwyta się jak omlet, będzie jak/. Wyjmij z pieca i ostudź.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj suszone owoce i orzechy. Rodzynki gotować na parze w gorącej wodzie przez 10 minut, spłukać i dobrze osuszyć ręcznikiem. Orzechy opłucz, lekko usmaż na suchej patelni, posiekaj w blenderze. / Filmu Nie wyczyściłam/. Jeśli kandyzowane owoce są duże, należy je pokroić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przebij twaróg blenderem do uzyskania konsystencji pasty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj zmiękczone masło do twarogu, dokładnie wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie kładziemy kandyzowane owoce, rodzynki, orzechy.Wymieszać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj schłodzoną mieszankę jajeczno - śmietankową do masy twarogowej, dobrze wymieszaj. Przygotowanie twarogu wielkanocnego jest gotowe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odwróć pasochnicę i połóż na talerzu, przykryj gazą złożoną w 2 warstwach. Wstępnie zwilż gazę i bardzo dobrze wyciśnij. Przykryj tak, aby nadmiar gazy był zagięty w rogach. Połóż masę twarogową, Zamknij spód resztkami gazy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż talerz na wierzchu i umieść ucisk. Po chwili spuść uwolniony płyn i włóż do lodówki na 10-11 godzin. Serwatka będzie musiała zostać ponownie osuszona 3 razy, uważaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po odpowiednim czasie ostrożnie wyjmujemy Wielkanoc z formy : - Uwolnij spód z gazy, połóż na nim płaski talerz i odwróć Wielkanoc. - Rozpakuj zaciski z jednej strony i usuń formę. - Podnieś gazę i usuń.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dekorujemy Wielkanoc i pamiętaj, aby zapalić Kościół. Podczas posiłku wielkanocnego pierwszym daniem jest jajko, które dzieli się według liczby osób siedzących przy stole. Następnie każdy otrzymuje kawałek ciasta wielkanocnego, a także łyżkę twarogu wielkanocnego. Następnie tylko na stole kładzie się czerwone Wino i resztę świątecznego jedzenia. Wesołej Wielkanocy!

kiedy zacząłem przesyłać przepis, zobaczyłem, że na stronie jest już podobny. Różnica jest bardzo niewielka, ale smak może być inny i nie ma zdjęć krok po kroku. Dlatego zdecydowałem, że mój przepis nie będzie zbędny i może być poszukiwany.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Mieszanka kandyzowanych owoców - 216   kcal/100g

Podobne przepisy