beshbarmak z mięsem z indyka po polsku

niesamowite danie. Bardzo smaczne, obfite i pachnące. Danie jest naprawdę Królewskie. Z powodzeniem można przygotować na ucztę dla gości i na każdy świąteczny stół. Możesz podawać z keczupem, octem stołowym, a dla miłośników pikantnych z adżiką lub innymi ostrymi przyprawami.
luba60Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 8 g
tłuszcze 15 % 4 g
węglowodany 54 % 14 g
116 kcal
IG: 64 / 0 / 36

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Beshbarmak to tradycyjne danie narodowe kuchni tatarskiej. Jest przygotowywany głównie z tłustej jagnięciny. Próbowałem gotować z mięsem z indyka i okazało się bardzo smaczne. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki i zacznij gotować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę na patelnię w ilości wystarczającej do ugotowania mięsa, a następnie ugotujesz ziemniaki i ciasto w tym samym bulionie. Nie musisz wlewać dużo wody. Będziemy potrzebować bogatego bulionu. Zamiast indyka świetnie sprawdzi się tłusta kaczka lub gęś. Gdy mięso się ugotuje, podziel je na mniejsze kawałki. Nie zapomnij posolić bulionu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz ziemniaki i grubo posiekaj. Zagotuj w bulionie, w którym gotowano mięso. Gdy ziemniaki będą gotowe, wyciągnij je na talerz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść ciasne ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj ciasto na cienkie arkusze i pokrój w wstążki. Aby taśmy były tej samej szerokości, możesz zmierzyć kubek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wytnij przygotowane wstążki z ciasta kręconym nożem w romby lub kwadraty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój cebulę w półpierścienie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż cebulę do małego rondla lub filiżanki. Z bulionu dużą łyżką Zbierz tłusty tłuszcz i polej cebulę. Przykryj patelnię pokrywką. Cebula powinna być gotowana na parze. Podczas gdy cebula gotuje się na parze w pozostałym bulionie, ugotuj kawałki ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przed dekorowaniem potrawy wszystkie produkty należy ponownie podgrzać w bulionie i na zmianę ułożyć na żabanie lub szerokim płaskim naczyniu. Najpierw rozłóż ziemniaki, a następnie równomiernie rozłóż kawałki ciasta i przykryj wszystko przygotowaną cebulą. Do smaku pieprz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż kawałki mięsa na wierzchu warstwy cebuli i ponownie polej pozostałym tłuszczem. Jeśli jest mało tłuszczu. Możesz lekko polać roztopionym masłem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Udekoruj danie dowolnymi świeżymi ziołami, które wolisz. Ponadto nada potrawie swój aromat.

takie danie można przygotować przy użyciu dowolnego tłustego mięsa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy