Sałatka z arbuza z kurczakiem i grzybami

bardzo proste w przygotowaniu i idealne do każdego świątecznego stołu. Przepis nie jest skomplikowany. Sałatka dietetyczna. Pasuje do każdego dania. Można podawać z pikantnymi przyprawami.
luba60Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 8 g
tłuszcze 45 % 9 g
węglowodany 15 % 3 g
127 kcal
IG: 67 / 33 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wcześniej wszystkie niezbędne składniki. Do tego przepisu odpowiednie są wszelkie świeże grzyby. Wzięłam boczniaka. Mvesto majonezu, możesz użyć śmietany.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj pierś z kurczaka w osolonej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz grzyby, pokrój na niezbyt duże kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podsmaż grzyby w niewielkiej ilości oleju roślinnego. Ale nie rozgotuj. Na początku smażenia patelnię z grzybami można zamknąć pokrywką i następnie gotować na małym ogniu, aż woda wyparuje. Grzyby ugotują się szybciej i będą bardziej miękkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gotowania mięsa i grzybów przygotuj inne składniki sałatki

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pomidory w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z ogórków, grubą tarką zeskrob skórkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ugotowany filet z kurczaka pokroić nożem na małe kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź miskę wygodną do mieszania nadzienia, włóż do niej smażone grzyby, pierś z kurczaka, połowę startego sera i dodaj sól do smaku. Doprawić majonezem lub śmietaną i dokładnie wymieszać na jednorodną masę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na salaterce lub szerokim płaskim talerzu ułóż przygotowane nadzienie w kształcie półkola.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie uformujemy plasterek arbuza. Ułóż pokrojone pomidory na nadzieniu. Na łukowatej krawędzi równomiernie rozprowadź resztę sera.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie uformuj skórkę arbuza z startych ogórków i nałóż nasiona z rodzynek. Zamiast rodzynek możesz użyć plasterków oliwek.

bardzo ładna i pyszna sałatka. Doskonale ozdobi świąteczny stół.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Boczniaki marynowane - 23   kcal/100g
  • Boczniaki świeże - 38   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy