ziemniak-pyszne pierożki z ziemniakami na obiad
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
Obierz ziemniaki, grubo pokrój i gotuj. Podczas gotowania ziemniaków konieczne jest przygotowanie ciasta na pierogi, w tym celu rozbij jajko na mąkę i stopniowo mieszając dodaj wodę. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie. Poczekaj, aż ziemniaki się zagotują i po uprzednim podzieleniu ciasta na kiełbaski dodaj, krojąc je na patelnię z ziemniakami. Po tym, jak wszystkie Gałuszki wyrosną na powierzchnię, gotuj przez 4-5 minut. Gotowe ziemniaki i Gałuszki przewrócić na durszlak. Dodaj cebulę smażoną na maśle lub roztopionym maśle do gotowego dania! Osobno do potrawy można podawać śmietanę.
pierogi z ziemniakami można podawać jako niezależne danie lub jako dodatek do mięsa, drobiu.
Kartovelnkleis-gotowy!!.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g