ziemniaki-pyszne pierożki z ziemniakami na obiad

pysznym sposobem na urozmaicenie codziennej diety jest posypanie cebulą!
Andrzej SzpakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 82 % 23 g
113 kcal
IG: 54 / 0 / 46

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

Obierz ziemniaki, grubo pokrój i gotuj. Podczas gotowania ziemniaków konieczne jest przygotowanie ciasta na pierogi, w tym celu rozbij jajko na mąkę i stopniowo mieszając dodaj wodę. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie. Poczekaj, aż ziemniaki się zagotują i po uprzednim podzieleniu ciasta na kiełbaski dodaj, krojąc je na patelnię z ziemniakami. Po tym, jak wszystkie Gałuszki wyrosną na powierzchnię, gotuj przez 4-5 minut. Gotowe ziemniaki i Gałuszki przewrócić na durszlak. Dodaj cebulę smażoną na maśle lub roztopionym maśle do gotowego dania! Osobno do potrawy można podawać śmietanę.
pierogi z ziemniakami można podawać jako niezależne danie lub jako dodatek do mięsa, drobiu.
Kartovelnkleis-gotowy!!.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy