koreańska Sałatka szparagowa z marchewką

Zaskocz przyjaciół pikantną sałatką po koreańsku! Przygotowałem taką sałatkę na urodziny - doceniono ją w wąskim kręgu przyjaciół. Połączenie smaków jest tak pikantne i jasne, że sałatka pozostawia bardzo dobre wrażenie.
lobodaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 44 % 12 g
węglowodany 48 % 13 g
150 kcal
IG: 77 / 0 / 23

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h 50 min

szparagi moczymy przez noc, a rano spuszczamy wodę. Pokrój szparagi na kawałki.

obieramy marchewki, myjemy, trzy na tarce do warzyw w stylu koreańskim. Włóż do miski, dodaj cukier i sól, wlej ocet. Pamiętamy marchewkę rękami, aby wypuściła sok.

odstaw marchewkę na chwilę (20 minut), dodaj sos chili i posiekane szparagi, wlej sos sojowy.

obierz cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w szerokie półpierścienie i smażymy na oleju roślinnym, dodając jeden ząbek czosnku. Następnie do sałatki dodajemy olej wzbogacony aromatami (smażony czosnek i cebulę usuwamy z oleju), wyciskając przez prasę pozostały ząbek czosnku.

posyp sałatkę świeżą posiekaną kolendrą i mieloną suchą kolendrą, Wyślij do lodówki na dwie godziny. Tam sałatka zostanie zaparzona i stanie się po prostu niezrównana!

przed podaniem posyp prażonym sezamem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Szparagi - 20   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g

Podobne przepisy