skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Warzywa i zioła są dobrze umyte.
Krok 2:
Twardy (twarożek) ser trzy na tarce (odpowiednie są zarówno małe, jak i duże).
Krok 3:
Sól, pieprz, dodaj ser śmietankowy. Naciskając widelcem, wymieszaj sery i przyprawy w jednorodną masę.
Krok 4:
W pomidorach ostrym nożem wycinamy resztki & quot; ogonów & quot;.
Krok 5:
Wykonujemy płytkie cięcia-mniej więcej tej głębokości. Jeśli naciniesz zbyt głęboko, pomidor może się rozpaść.
Krok 6:
Rezultatem jest zamknięty "pączek" z 6 płatkami.
Krok 7:
Za pomocą zaokrąglonej części noża lub łyżki (jeśli nie ma - pracujemy rękami, pomagając sobie ostrym nożem) czyścimy "pąki" z miazgi. Wyciągamy wszystkie nasiona, w razie potrzeby przycinamy wewnętrzne przegrody.
Krok 8:
W dolnej części "pąka" wycinamy mały otwór ostrym nożem. W otwór włożymy & quot; łodygi & quot; tulipanów z zielonej cebuli.
Krok 9:
Nadziewamy tulipany nadzieniem, układamy nadzienie ciasno, ściskamy płatki, aby uzyskać mocne utrwalenie. Moje pomidory potrzebowały około 1 łyżeczki masy na 1 & quot; tulipan & quot;.
Krok 10:
Jeśli jakikolwiek pomidor pęknie w tym procesie, nie martw się. Podczas serwowania możesz położyć go pęknięciem w dół - i nie będzie to widoczne. Jednak takie pomidory powinny być mocniej dociskane do sera.
Krok 11:
Jeśli masz ser, zrób z niego kulki lub zwiń kiełbasę i pokrój, aby uzyskać takie płaskie kółka.
Krok 12:
Robimy trawkę z ogórka. Aby to zrobić, pokrój go na pół lub na 3 części, aby uzyskać 2-3 konopie. Następnie pokrój każdy kikut wzdłuż na 4 paski. Każdy pasek jest na pół, a każda połowa po przekątnej. Proces jest wyraźnie pokazany na zdjęciach i filmach.
Krok 13:
Pokrój cebulę w pierścienie.
Krok 14:
Z zielonej cebuli tworzymy łodygi i liście tulipanów. Odcinamy spód cebul, podczas gdy białe podstawy powinny pozostać (tulipany są nadal roślinami cebulowymi). Odcinamy tyle końcówek, ile używamy pomidorów (w moim przypadku 5). Na odciętych końcach przymocujemy pomidory na poziomie powyżej & quot; zioła & quot; z ogórka. Dlatego musisz zmierzyć ich wysokość. Odetnij końcówki do mocowania o różnych długościach - będzie piękniej. Pokrój pozostałą cebulę do posypania.
Krok 15:
Połóż liście sałaty na płaskim naczyniu. Na górze-łodygi tulipanów z zielonej cebuli. Do przyciętych łodyg zielonej cebuli mocujemy tulipany z pomidorów. Kładziemy trawę z ogórków, solimy tylko ogórki, możesz pieprzyć. Udekoruj sałatkę pozostałymi zielonymi piórami, tworząc liście tulipanów. Dodaj zielenie, posyp naczynie posiekaną zieloną cebulą.
ta sałatka nie musi być podawana od razu, ale musisz ją zjeść w dniu przygotowania, w przeciwnym razie ser z czosnkiem i cebulą zaczną się psuć i wydzielać nieprzyjemny zapach. Możesz przygotować z wyprzedzeniem-na przykład rano w dniu przybycia gości. Następnie po ugotowaniu przykryj sałatkę folią spożywczą i włóż do lodówki, aby poczekać na podanie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g