Sałatka Mao Jie Dong
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
mięso pokroić na cienkie kawałki, posolić, smażyć na oleju do miękkości (smażyć mocno, raczej dusić, brązowej skórki nie powinno być).
podczas smażenia mięsa zajmijmy się resztą potraw.
pokrój cebulę w półpierścienie, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Najpierw podsmaż cebulę na różowo, następnie dodaj marchewki i smaż, aż marchewki będą miękkie.
jajka ubić widelcem lub trzepaczką, posolić, a następnie usmażyć ubite jajka jak cienkie naleśniki po obu stronach. Tak usmażone jajka (po ostygnięciu), zwiń (po kilka kawałków jak bułka) i pokrój w cienkie kluski (jak makaron domowy).
połącz mięso, cebulę z marchewką i jajka, dodaj majonez i wymieszaj, dodaj sól i pieprz do smaku.
smacznego!
podczas smażenia mięsa zajmijmy się resztą potraw.
pokrój cebulę w półpierścienie, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Najpierw podsmaż cebulę na różowo, następnie dodaj marchewki i smaż, aż marchewki będą miękkie.
jajka ubić widelcem lub trzepaczką, posolić, a następnie usmażyć ubite jajka jak cienkie naleśniki po obu stronach. Tak usmażone jajka (po ostygnięciu), zwiń (po kilka kawałków jak bułka) i pokrój w cienkie kluski (jak makaron domowy).
połącz mięso, cebulę z marchewką i jajka, dodaj majonez i wymieszaj, dodaj sól i pieprz do smaku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g