Sałatka Cezar z krewetkami z majonezem
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
krewetki obieramy ze skorup, myjemy pod bieżącą wodą,wkładamy do miski, posypujemy solą i czarnym pieprzem. Wymieszaj (możesz przykryć i energicznie wstrząsnąć kilka razy). Rozłóż krewetki na patelni i smaż na oliwie z oliwek przez około 1-2 minuty z każdej strony.
wcieramy kawałki bochenka czosnkiem i smażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Powstałe grzanki kroimy w kostkę.
zbieranie sałatki:
- w głębokim pojemniku wkładamy umyte liście sałaty i inne warzywa, rozrywając je na kawałki, smarując majonezem;
- pokrój pomidory na pół i dodaj do sałatki;
- dodaj krewetki;
- parmezan kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do sałatki;
- podziel zawartość miski na porcje, dodaj krakersy i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal / 100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g