Sałatka z krewetkami i grejpfrutem
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
w zwykłe dni powszednie uwielbiam robić lekkie, niskokaloryczne sałatki. Na przykład w tym tygodniu była to sałatka ze szparagów z krewetkami. Jedzenie jest bardzo dietetyczne, ale jednocześnie satysfakcjonujące. Teraz podzielę się z wami kulinarnym przepisem na tę przekąskę. Zaczynamy przygotowywać to danie od ugotowania wcześniej dobrze umytych szparagów do miękkości. Zwykle zajmuje to nie więcej niż 15 minut. Następnie wyjmij szparagi z wody, dobrze wysusz i ostudź. Teraz mieszamy wstępnie umyte i pokrojone na średnie kawałki liście sałaty, gotowane krewetki, szparagi i grejpfruta pokrojonego w średnie kostki. Teraz przygotowujemy sos sałatkowy. Aby to zrobić, wymieszaj musztardę, miód i ocet, dobrze wymieszaj, dopraw naszą sałatkę tym sosem. Oto przystawka i jest gotowa, pozostaje tylko ukraść ją migdałami i podać do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Grejpfrut - 29 kcal/100g
- Szparagi - 20 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g