Sałatka z krewetkami i grejpfrutem

Bardzo lekka i niskokaloryczna sałatka z niedrogich produktów.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 6 g
tłuszcze 40 % 8 g
węglowodany 30 % 6 g
116 kcal
IG: 60 / 20 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min
w zwykłe dni powszednie uwielbiam robić lekkie, niskokaloryczne sałatki. Na przykład w tym tygodniu była to sałatka ze szparagów z krewetkami. Jedzenie jest bardzo dietetyczne, ale jednocześnie satysfakcjonujące. Teraz podzielę się z wami kulinarnym przepisem na tę przekąskę. Zaczynamy przygotowywać to danie od ugotowania wcześniej dobrze umytych szparagów do miękkości. Zwykle zajmuje to nie więcej niż 15 minut. Następnie wyjmij szparagi z wody, dobrze wysusz i ostudź. Teraz mieszamy wstępnie umyte i pokrojone na średnie kawałki liście sałaty, gotowane krewetki, szparagi i grejpfruta pokrojonego w średnie kostki. Teraz przygotowujemy sos sałatkowy. Aby to zrobić, wymieszaj musztardę, miód i ocet, dobrze wymieszaj, dopraw naszą sałatkę tym sosem. Oto przystawka i jest gotowa, pozostaje tylko ukraść ją migdałami i podać do stołu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Grejpfrut - 29   kcal/100g
  • Szparagi - 20   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g

Podobne przepisy