skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z pomarańczowymi paluszkami krabowymi? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Proporcje składników można nieznacznie zmienić w dowolnym kierunku według własnych upodobań. Otwórz słoik z kukurydzą w puszkach i spuść z niego cały płyn. Gotuj jajka z wyprzedzeniem we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Następnie spuść gorącą wodę i zalej jajka zimną wodą i pozwól im całkowicie ostygnąć.
Krok 2:
Jeśli paluszki krabowe są zamrożone, pozostaw je w temperaturze pokojowej, aby całkowicie się rozmroziły. Następnie obierz paluszki krabowe z opakowania. Ugotowane jajka obrać ze skorupy.
Krok 3:
Pokrój paluszki krabowe w drobną kostkę i przenieś do miski, w której przygotujesz sałatkę.
Krok 4:
Dodaj kukurydzę i posiekane jajka. Jajka są wygodne do cięcia za pomocą krajalnicy do jajek.
Krok 5:
Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Następnie drobno posiekaj cebulę i dodaj do miski do sałatki.
Krok 6:
Pokrój pomarańczę na plasterki i odetnij skórkę. Pokrój miąższ na małe kawałki. Posiekaj świeże zioła. dodaj pomarańcze i zioła do miski.
Krok 7:
Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj wszystkie składniki. Gotową sałatkę lekko schłodzić przed podaniem. Przełóż do salaterki i podawaj. Smacznego!
jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g