gałka muszkatołowa z kefirem

kremowy pikantny sos do ulubionych dań drugich.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 86 % 38 g
węglowodany 7 % 3 g
364 kcal
IG: 67 / 33 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij kefir z majonezem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przyprawy i ponownie ubij.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj warzywa, wysusz.Drobno posiekaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I dodaj do sosu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

często wszyscy pragniemy nie zawracać sobie głowy gotowaniem złożonych przepisów kulinarnych, ale gotować coś łatwego i szybkiego. Lubię przyprawiać takie jedzenie różnymi sosami. Oto jeden z nich: gałka muszkatołowa z kefirem – ma niezrównany aromat i lekki dyskretny smak.
aby przygotować ten sos, musisz ubić tłusty kefir z majonezem oliwnym mikserem. Dodaj do niego kilka szczypt soli, mieszankę papryki, lekko suchej papryki i gałki muszkatołowej. Wszystko dobrze ubijamy. W przypadku braku kefiru możesz użyć śmietany, nie wpłynie to szczególnie na smak.
umyj pióra cebuli natką pietruszki i bazylią. Wysuszyć i drobno posiekać. Dodaj do sosu i wymieszaj. Możesz również dodać kilka liści rukoli i pikli do tego sosu, ale jest to pożądane i dla amatora.
sos bardzo dobrze nadaje się do makaronów, a także do potraw z ryb i drobiu.
jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy