skład / składniki
gotowanie krok po kroku
często wszyscy pragniemy nie zawracać sobie głowy gotowaniem złożonych przepisów kulinarnych, ale gotować coś łatwego i szybkiego. Lubię przyprawiać takie jedzenie różnymi sosami. Oto jeden z nich: gałka muszkatołowa z kefirem – ma niezrównany aromat i lekki dyskretny smak.
aby przygotować ten sos, musisz ubić tłusty kefir z majonezem oliwnym mikserem. Dodaj do niego kilka szczypt soli, mieszankę papryki, lekko suchej papryki i gałki muszkatołowej. Wszystko dobrze ubijamy. W przypadku braku kefiru możesz użyć śmietany, nie wpłynie to szczególnie na smak.
umyj pióra cebuli natką pietruszki i bazylią. Wysuszyć i drobno posiekać. Dodaj do sosu i wymieszaj. Możesz również dodać kilka liści rukoli i pikli do tego sosu, ale jest to pożądane i dla amatora.
sos bardzo dobrze nadaje się do makaronów, a także do potraw z ryb i drobiu.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g