skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do robienia sałatek. Warzywa i zioła są obrane, dokładnie umyte.
Krok 2:
Cienko posiekaj kapustę.
Krok 3:
W różnych pojemnikach wcieramy buraki i marchewki na średniej tarce.
Krok 4:
Wędzone mięso kroimy w cienkie kostki (w mojej wersji-szyja wieprzowa).
Krok 5:
Dodaj sól i czarny pieprz do majonezu.
Krok 6:
Jedną cebulę kroimy w cienkie pierścienie, drugą w półpierścienie.
Krok 7:
Bierzemy Duże danie, kładziemy odwróconą szklankę na środku, rozprowadzamy wokół niej pierwszą warstwę posiekanego wędzonego mięsa.
Krok 8:
Następnie wizualnie podziel okrąg na kilka mniej więcej równych części, tak jakby były płatkami kwiatu, i rozłóż startą kapustę na wierzchu.
Krok 9:
Następnie rozłóż marchewki na kapuście, jak pokazano na zdjęciu.
Krok 10:
A następną warstwą układamy buraki tak, aby płatek buraka zachodził na połowę płatka marchewki i częściowo zachodził na płatek kapusty. W zagłębieniu rozprowadzamy majonez.
Krok 11:
Otrzymujemy taki kwiat, który dekorujemy pierścieniami cebuli i wkładamy pół pierścienia cebuli do majonezu. Dodaj kilka gałązek pietruszki(mam kręcone). To wszystko! Zadzwoń do gości, a przy stole wymieszaj sałatkę dwoma widelcami i skosztuj!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Schab wędzony na surowo - 469 kcal/100g
- Schab - 242 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g