Sałatka prezydenta z mięsem

najdelikatniejsza i najsmaczniejsza, jasna, elegancka, witaminowa sałatka podbije wszystkich! Ta przepyszna sałatka z tych, które jesz i nie możesz przestać. Jest bardzo soczysty i delikatny ze względu na zawarte w nim świeże warzywa. W oryginalnym przepisie zawarty w nim produkt mięsny musi być wędzony. Sałatka będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli sam przygotujesz dla niej majonez. Ze względu na elegancki wystrój sałatka nadaje się nie tylko na rodzinne wakacje. Może stać się daniem, które posłuży do dekoracji stołu na większym i bardziej znaczącym wydarzeniu.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 63 % 17 g
węglowodany 26 % 7 g
186 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do robienia sałatek. Warzywa i zioła są obrane, dokładnie umyte.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cienko posiekaj kapustę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W różnych pojemnikach wcieramy buraki i marchewki na średniej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wędzone mięso kroimy w cienkie kostki (w mojej wersji-szyja wieprzowa).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól i czarny pieprz do majonezu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jedną cebulę kroimy w cienkie pierścienie, drugą w półpierścienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Bierzemy Duże danie, kładziemy odwróconą szklankę na środku, rozprowadzamy wokół niej pierwszą warstwę posiekanego wędzonego mięsa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wizualnie podziel okrąg na kilka mniej więcej równych części, tak jakby były płatkami kwiatu, i rozłóż startą kapustę na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie rozłóż marchewki na kapuście, jak pokazano na zdjęciu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    A następną warstwą układamy buraki tak, aby płatek buraka zachodził na połowę płatka marchewki i częściowo zachodził na płatek kapusty. W zagłębieniu rozprowadzamy majonez.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Otrzymujemy taki kwiat, który dekorujemy pierścieniami cebuli i wkładamy pół pierścienia cebuli do majonezu. Dodaj kilka gałązek pietruszki(mam kręcone). To wszystko! Zadzwoń do gości, a przy stole wymieszaj sałatkę dwoma widelcami i skosztuj!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Schab wędzony na surowo - 469   kcal/100g
  • Schab - 242   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy