sałatka w szklance
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Krewetki rozprowadzamy we wrzącej osolonej wodzie, gotujemy przez 3 minuty, następnie usuwamy łyżką cedzakową i szybko zanurzamy w lodowatej wodzie.
2. Lekko posolić sok z limonki, dodać suchy czosnek w proszku, wlać oliwę z oliwek, wymieszać.
3. Umyj sałatkę, pokrój w paski, pokrój kawałek papryki w małe kostki, umyj pomidory koktajlowe, osusz.
3. Rozłóż liście sałaty i krewetki w głębokiej misce, wlej sos z oliwy z oliwek i soku z limonki, wymieszaj.
4. W szklankach układamy liście sałaty z krewetkami, kładziemy kilka pomidorów cherry, posypujemy posiekaną papryką.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g