Rokitnik przez maszynkę do mięsa z miodem

tegoroczne bezprecedensowe zbiory dla Twojego zdrowia! Właściwości lecznicze rokitnika zależą od wysokiej zawartości witamin w owocach (C, B1,B2,PP,K, E), pierwiastków śladowych(żelazo,bor, mangan), kwasów organicznych (jabłkowy, szczawiowy), niezwykle ważnych w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób. Owoce rokitnika zawierają serotoninę, która odgrywa ważną rolę w normalnej aktywności układu nerwowego. Owoce są spożywane świeże i przygotowują z nich bogate w witaminy soki, syropy, kompoty, galaretki, pastylki, marmolady, galaretki, dżemy, likiery, wina, nalewki, likiery. Przepis na puree z rokitnika z cukrem jest prosty. Nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z tym przysmakiem. Rokitnik ma szeroki zestaw właściwości korzystnych dla zdrowia ludzkiego, dlatego do celów leczniczych zaleca się spożywanie co najmniej minimalnej ilości tej jagody. Smak rokitnika jest dość osobliwy i nie każdy go lubi. Dlatego konieczne jest stosowanie różnych metod zbioru rokitnika. Jagody rokitnika dobrze zachowują swoje właściwości po zmieleniu z cukrem.
AnaitAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 98 % 64 g
262 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

dobrze opłucz rokitnik i osusz jagody.
zmiel Rokitnik za pomocą maszynki do mięsa lub blendera.
dodaj cukier, miód do smaku, dobrze wymieszaj, włóż do słoików i zwiń.
tworzy bardzo pachnącą, gęstą mieszankę podobną do dżemu.
Rokitnik, starty z cukrem i miodem, dobrze trzyma się w chłodnym, ciemnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rokitnik - 52   kcal/100g

Podobne przepisy