Sałatka z pomidorów pieczonych na grillu

pikantna, jasna i bardzo smaczna sałatka pomidorowa! Jeśli planujesz kebaby i rozpalasz grilla, spróbuj przygotować sałatkę z pomidorów pieczonych na węglu drzewnym do mięsa. Przygotuj taką sałatkę przez kilka minut. Będzie doskonałym dodatkiem do kebabów lub ziemniaków.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 56 % 5 g
50 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Głównym składnikiem sałatki są pomidory. Wybierz dojrzałe owoce, umyj je i osusz serwetkami. Nawlecz pomidory na szaszłyki. Przed grillowaniem kebabów ugotuj pomidory na węglu drzewnym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Okresowo obracaj pomidory, aby się nie przypaliły. Czas gotowania zajmie bardzo mało, dosłownie kilka minut. Gotowość pomidorów można określić na podstawie różowych boków i pęknięć na owocach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie przygotuj wszystkie inne komponenty.Obierz czosnek, umyj i osusz kolendrę i ostrą paprykę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj czosnek tak drobno, jak to możliwe, możesz użyć wyciskacza do czosnku i przepuścić przez niego zęby. Pokrój kolendrę tak drobno, jak to możliwe. Jeśli nie lubisz wyraźnego smaku kolendry, możesz użyć pietruszki lub świeżej bazylii do sałatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój paprykę na pół i usuń nasiona i łodygę. Ilość chili należy regulować według własnych preferencji.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój paprykę bardzo drobno.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usuń gotowe pomidory z grilla, ostudź i usuń skórkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij pomidory do głębokiego talerza.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozdrobnij pomidory ostrym nożem lub rozgnieć widelcem na talerzu. Odbywa się to bez trudności, ponieważ gotowe pomidory są miękkie. Możesz także pokroić pomidory na desce, po prostu bądź przygotowany na to, że może być dużo soku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj czosnek, ostrą paprykę i posiekane zioła na talerz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj sos. Wymieszaj rafinowany olej słonecznikowy, ocet, cukier i sól w małym pojemniku. W przepisie użyłem soli Adyghe, ma w swoim składzie przyprawy, dzięki czemu sałatka jest jeszcze smaczniejsza. Dokładnie wymieszaj dressing, dostosuj ilość cukru, soli i octu do swoich upodobań. Jeśli używasz pomidorów słodkich odmian, cukier można całkowicie wykluczyć.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej sos do pomidorów.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wszystko dobrze wymieszaj i spróbuj ponownie na soli (cukier). Pozostaw sałatkę na chwilę. Idealnie będzie, jeśli sałatka ostygnie w lodówce przed podaniem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g

Podobne przepisy