pieczona cukinia z czosnkiem i ziołami

jedz zdrowo i wzmocnij swoją odporność! Świetny przepis na szybkie przygotowanie zdrowego dania ze smażonej cukinii w domu bez majonezu, który z pewnością spodoba się wielu i zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 46 % 11 g
węglowodany 46 % 11 g
145 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy do przygotowania pysznej smażonej cukinii.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój jedną młodą cukinię w pierścienie o grubości około jednego centymetra.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż cukinię na odpowiednim naczyniu, a następnie dodaj sól i mieszankę czarnej i czerwonej papryki do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj cukinię pokrojoną w pierścienie z przyprawami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej dwie łyżki oleju roślinnego na patelnię i podgrzej ją na kuchence.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cukinię pokrojoną w krążki obtaczamy w mące z każdej strony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż cukinię na patelni i usmaż, włączając piec do temperatury nieco wyższej niż średnia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posiekaj koperek z natką pietruszki dość drobno, jak chcesz i lubisz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przez prasę przepuszczamy dwa ząbki czosnku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj czosnek do talerza do zieleni i dobrze wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smażyć cukinię na złoty kolor z każdej strony.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż smażoną cukinię na odpowiednim talerzu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp cukinię dość obficie posiekanymi aromatycznymi ziołami z czosnkiem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

pieczona cukinia z czosnkiem bez majonezu. Cóż, bardzo prosty przepis! Kiedy nadchodzi lato, wszystkie gospodynie domowe z pewnością gotują smażoną cukinię z czosnkiem! Tanie, zdrowe, smaczne i łatwe do żołądka danie-smażona cukinia idealnie komponuje się z pikantnym czosnkiem! Mój przepis na smażoną cukinię odpowie na twoje pytanie, jak je ugotować i odpowiednio usmażyć, aby danie było piękne, wywołało apetyt. Sos śmietanowy lub majonezowy będzie do nich bardzo przydatny. Jedz zdrowo i wzmocnij swoją odporność! Cukinia pochodzi z północnego Meksyku (Dolina Oaxaca), gdzie pierwotnie spożywano tylko jej nasiona. Młode cukinie mają najlepszy smak i są lekkostrawne, można je dodawać do menu dla dzieci, do diety pacjentów, którzy wracają do zdrowia, a także osób cierpiących na problemy trawienne. Ze względu na lekką strawność i niską kaloryczność cukinia jest jednym z najpopularniejszych warzyw w dietach odchudzających.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy