sałata warzywna liście sałaty, żółta papryka, ogórki, pomidory

lekka sałatka będzie wspaniałym dodatkiem na lunch, kolację. Sałatka warzywna jest niezbędna dla naszego organizmu, zwłaszcza wiosną. Łatwy w przygotowaniu i orzeźwiający w smaku byłby wspaniałym dodatkiem na lunch lub kolację.
MarinazaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 50 % 6 g
węglowodany 42 % 5 g
75 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj sos sałatkowy: wymieszaj sos sojowy, miód, oliwę z oliwek, sok z cytryny i musztardę w ziarnach, dodaj szczyptę soli. Rozłóż mieszankę sałatkową w przezroczystej misce sałatkowej i wlej część sosu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz świeże ogórki i pokrój na połówki, Dodaj do salaterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obieramy żółtą paprykę z nasion i łodygi. Pokrój w paski. Pomidory kroimy w plasterki.Dodaj również do sałatki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz pokrój szalotkę z piór. Wlać pozostały dressing i delikatnie wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jasna, apetyczna i zdrowa sałatka jest gotowa. Smacznego.

ta wiosenna i jasna sałatka będzie wyglądać wspaniale w przezroczystej salaterce na twoim stole. Nie tylko zachwyci swoim wyglądem, ale także smakiem. Lekka i apetyczna sałatka jest idealna jako dodatek do ryb, mięsa lub drobiu, ale także jako niezależne danie. Mieszankę sałatkową można zastąpić sałatą lodową. Kolorowe warzywa nadają sałatce jasność - zielona sałata i ogórek, czerwone pomidory i żółta lub pomarańczowa papryka. W razie potrzeby dodaj zielone lub czarne oliwki, co doda pikanterii tej sałatce i włoskiego finiszu.
dla wegetarian ten przepis może być również interesujący.
dla tych, którzy liczą kalorie, to znaczy ograniczają się do odżywiania, ten przepis jest bardzo odpowiedni, miód można opcjonalnie usunąć z sosu sałatkowego.
przygotuj sos sałatkowy: wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, naturalny miód, sos sojowy i musztardę w ziarnach. Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu: umyj warzywa, wytrzyj do sucha i pokrój. Wysyłamy do salaterki, podlewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Sałatka jest gotowa.
nieskomplikowana sałatka może być przygotowana przez każdego początkującego kucharza.
taki jasny i apetyczny przepis można przygotować na świąteczny stół, będzie dobrym dodatkiem do kawałków mięsa lub gorących potraw i urozmaici Twoje menu. Ciesz się tym przepisem, ciesz się smakiem i korzyściami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy