skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki: Mąkę i kakao należy dobrze przesiać. Masło należy stopić. Jajko i śmietana powinny mieć temperaturę pokojową. Masło 82 % tłuszczu. Śmietana 20 % tłuszczu. Soda, sól, wanilina. Jajko jest średniej wielkości. Cukier do smaku. Mam 50 g., z 60 g. będzie też bardzo smaczne.
Krok 2:
Sekwencja mieszania produktów nie ma żadnego znaczenia. Ale łatwiej jest najpierw połączyć suche składniki, a następnie wymieszać z płynem. To ciasto uzyskuje się konsystencją.
Krok 3:
Wlewam ciasto do formy. wyrównuję. Mam formę ceramiczną o objętości nieco ponad 700 ml. odpowiednie są dowolne naczynia o pojemności około 500 ml. z wysokimi bokami. Ale powinien być przeznaczony do kuchenki mikrofalowej!!!
Krok 4:
Gotuję przez 4 minuty. Moc mojej kuchenki mikrofalowej wynosi 850 watów. Nie musisz niczego przykrywać. Otwarcie kuchenki mikrofalowej z wyprzedzeniem również nie jest pożądane. Gotowość można sprawdzić drewnianym patyczkiem.
Krok 5:
Wskazane jest natychmiastowe usunięcie babeczki z formy. kondensacja zbiera się na dnie, a ciasto może być wilgotne. To wszystko! Babeczka jest gotowa do spożycia.
Krok 6:
Dobrze upieczony, wstał.
Krok 7:
Możesz pokroić na porcje i wezwać wszystkich na herbatę. Możesz również posypać cukrem pudrem lub kakao, polać rozpuszczoną czekoladą lub karmelem. I możesz ogólnie iść dalej, posmarować śmietaną i uzyskać prawdziwe, pyszne, czekoladowe ciasto:)
Krok 8:
Ogólnie przepis jest bardzo udany, a co najważniejsze - działa!!! Mam nadzieję, że przyda się i będzie przydatny! Smacznego!! Bądź zdrowy!!!!
przygotowanie pysznego deseru bez piekarnika nie stanowi problemu. Oto przepis dla Ciebie!!
pieczenie przypomina na fakturze ciastko lub gęsty biszkopt. Możesz pokroić na porcje, owinąć cukrem pudrem lub kakao lub posmarować śmietaną i uzyskać prawdziwe ciasto czekoladowe.
delikatny, miękki, umiarkowanie słodki, o wyraźnym smaku czekolady.
długo nie starzeje się, soda wcale nie jest wyczuwalna.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g