babeczka czekoladowa w kuchence mikrofalowej z wanilią i kwaśną śmietaną

delikatny, miękki, umiarkowanie słodki, czekoladowy. Czekoladowe ciastko w kuchence mikrofalowej-łatwe. Nigdy nie myślałam, że to możliwe:) i nadal jest pyszne i proste. Delikatny, miękki, umiarkowanie słodki, o wyraźnym smaku czekoladowym. Ogólnie pomysł bardzo udany! Dołącz do nas!!
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 33 % 20 g
węglowodany 56 % 34 g
342 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki: Mąkę i kakao należy dobrze przesiać. Masło należy stopić. Jajko i śmietana powinny mieć temperaturę pokojową. Masło 82 % tłuszczu. Śmietana 20 % tłuszczu. Soda, sól, wanilina. Jajko jest średniej wielkości. Cukier do smaku. Mam 50 g., z 60 g. będzie też bardzo smaczne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sekwencja mieszania produktów nie ma żadnego znaczenia. Ale łatwiej jest najpierw połączyć suche składniki, a następnie wymieszać z płynem. To ciasto uzyskuje się konsystencją.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlewam ciasto do formy. wyrównuję. Mam formę ceramiczną o objętości nieco ponad 700 ml. odpowiednie są dowolne naczynia o pojemności około 500 ml. z wysokimi bokami. Ale powinien być przeznaczony do kuchenki mikrofalowej!!!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuję przez 4 minuty. Moc mojej kuchenki mikrofalowej wynosi 850 watów. Nie musisz niczego przykrywać. Otwarcie kuchenki mikrofalowej z wyprzedzeniem również nie jest pożądane. Gotowość można sprawdzić drewnianym patyczkiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wskazane jest natychmiastowe usunięcie babeczki z formy. kondensacja zbiera się na dnie, a ciasto może być wilgotne. To wszystko! Babeczka jest gotowa do spożycia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze upieczony, wstał.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Możesz pokroić na porcje i wezwać wszystkich na herbatę. Możesz również posypać cukrem pudrem lub kakao, polać rozpuszczoną czekoladą lub karmelem. I możesz ogólnie iść dalej, posmarować śmietaną i uzyskać prawdziwe, pyszne, czekoladowe ciasto:)

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ogólnie przepis jest bardzo udany, a co najważniejsze - działa!!! Mam nadzieję, że przyda się i będzie przydatny! Smacznego!! Bądź zdrowy!!!!

przygotowanie pysznego deseru bez piekarnika nie stanowi problemu. Oto przepis dla Ciebie!!
pieczenie przypomina na fakturze ciastko lub gęsty biszkopt. Możesz pokroić na porcje, owinąć cukrem pudrem lub kakao lub posmarować śmietaną i uzyskać prawdziwe ciasto czekoladowe.
delikatny, miękki, umiarkowanie słodki, o wyraźnym smaku czekolady.
długo nie starzeje się, soda wcale nie jest wyczuwalna.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy