skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. W przepisie można użyć zarówno filetów z piersi kurczaka, jak i filetów z uda kurczaka. W tej sałatce zwykle używam fileta z uda kurczaka, jest on bardziej tłusty i mięsisty, a sałatka nie jest tak sucha, jak w przypadku filetu z piersi kurczaka.
Krok 2:
Filet z kurczaka gotować w osolonej wodzie do miękkości i schłodzić. Schłodzony filet kroimy w drobną kostkę, szynkę i ogórek kroimy w paski. Trzy marchewki na grubej tarce, spuść nadmiar płynu z kukurydzy.
Krok 3:
Wszystkie składniki wkładamy do głębokiej miski, solimy, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę układamy na talerzu, dekorujemy według uznania i natychmiast podajemy do stołu.
Krok 4:
Obfita sałatka z kurczakiem, szynką i warzywami jest gotowa! Smacznego!
często gotujemy sałatki i jemy je z przyjemnością. Żaden świąteczny stół nie jest kompletny bez sałatek. Więc co to jest sałatka? Sałata (Ital. salato-słony) - zimne danie z kawałków warzyw, ziół, różnych innych roślin, grzybów, z dodatkiem przypraw. Pierwotnie sałatka nazywała się potrawą starożytnego Rzymu, która składała się z endywii, pietruszki i cebuli, z dodatkiem miodu, pieprzu, soli i octu. W średniowieczu sałatka była wytwarzana z cebuli, czosnku, mięty pieprzowej i pietruszki. Sałatka jest przygotowywana tuż przed spożyciem. Po napełnieniu należy go podać na stole nie później niż pół godziny. Świeże sałatki warzywne, a zwłaszcza zielone, są wrażliwe na sól. Z produktów roślinnych sok zaczyna się szybko wyróżniać i gromadzić na dnie naczynia, ogórki i warzywa tracą swój atrakcyjny wygląd, rzeżucha i sałata nabierają goryczy, więc takie sałatki są solone w ostatniej chwili. Sałatki z delikatnych warzyw i pikantnych ziół w ogóle nie są solone, dodają sok z cytryny i trochę pieprzu. Sałatki-przekąski są niezależnymi, dość obfitymi daniami, z reguły z mieszanki produktów zwierzęcych (mięso lub kiełbasa, ryby, jajka...) i pochodzenia roślinnego (w tym gotowanego).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g