Sałatka z kurczakiem, szynką i warzywami

Szybka w przygotowaniu i obfita sałatka z kurczakiem i szynką. Obfita sałatka z kurczakiem, szynką i warzywami to dar niebios, gdy masz ochotę na pyszny posiłek. Można go ugotować na stole jadalnym, a na świątecznym można go łatwo umieścić.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 11 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 19 % 5 g
161 kcal
IG: 20 / 80 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. W przepisie można użyć zarówno filetów z piersi kurczaka, jak i filetów z uda kurczaka. W tej sałatce zwykle używam fileta z uda kurczaka, jest on bardziej tłusty i mięsisty, a sałatka nie jest tak sucha, jak w przypadku filetu z piersi kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka gotować w osolonej wodzie do miękkości i schłodzić. Schłodzony filet kroimy w drobną kostkę, szynkę i ogórek kroimy w paski. Trzy marchewki na grubej tarce, spuść nadmiar płynu z kukurydzy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystkie składniki wkładamy do głębokiej miski, solimy, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę układamy na talerzu, dekorujemy według uznania i natychmiast podajemy do stołu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obfita sałatka z kurczakiem, szynką i warzywami jest gotowa! Smacznego!

często gotujemy sałatki i jemy je z przyjemnością. Żaden świąteczny stół nie jest kompletny bez sałatek. Więc co to jest sałatka? Sałata (Ital. salato-słony) - zimne danie z kawałków warzyw, ziół, różnych innych roślin, grzybów, z dodatkiem przypraw. Pierwotnie sałatka nazywała się potrawą starożytnego Rzymu, która składała się z endywii, pietruszki i cebuli, z dodatkiem miodu, pieprzu, soli i octu. W średniowieczu sałatka była wytwarzana z cebuli, czosnku, mięty pieprzowej i pietruszki. Sałatka jest przygotowywana tuż przed spożyciem. Po napełnieniu należy go podać na stole nie później niż pół godziny. Świeże sałatki warzywne, a zwłaszcza zielone, są wrażliwe na sól. Z produktów roślinnych sok zaczyna się szybko wyróżniać i gromadzić na dnie naczynia, ogórki i warzywa tracą swój atrakcyjny wygląd, rzeżucha i sałata nabierają goryczy, więc takie sałatki są solone w ostatniej chwili. Sałatki z delikatnych warzyw i pikantnych ziół w ogóle nie są solone, dodają sok z cytryny i trochę pieprzu. Sałatki-przekąski są niezależnymi, dość obfitymi daniami, z reguły z mieszanki produktów zwierzęcych (mięso lub kiełbasa, ryby, jajka...) i pochodzenia roślinnego (w tym gotowanego).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy