skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek zetrzyj czosnek na drobnej tarce i wymieszaj z sosem sojowym i wyjmij na bok, aby nalegać.
Krok 2:
Sałatę obieramy z górnych (zwiędłych) liści i oddzielamy kilka świeżych większych liści do dekoracji i kroimy w poprzek na paski o szerokości 1 cm.
Krok 3:
Ugotuj ryż. Potrzebujemy kruchego ryżu. Opłucz ryż tak dobrze, jak to możliwe, ponieważ nie mamy go dużo. Gotuj na średnim ogniu w dużej ilości wody, od czasu do czasu mieszając. Aby uzyskać maksymalną kruchość, można spłukać w zimnej wodzie za pomocą durszlaka.
Krok 4:
Owoce morza są już gotowe, aw tym przypadku absolutnie nie ma znaczenia w naszym oleju ani w solance.Nie musisz ich ciąć - podarte są smaczniejsze. Nawiasem mówiąc, wybór producenta naszych koktajli morskich bardzo, bardzo wpłynie na przyjemność w procesie gotowania.
Krok 5:
Następnie nadszedł czas, aby pokroić pomidory i ogórki. Nie Duże, nie małe, aby zachować soczystość i nie zamieniać produktów w koktajle!
Krok 6:
Sałatka będzie porcjowana. Ostrożnie rozłóż liście sałaty na talerzu. Następnie równomiernie układamy przygotowane produkty warstwami, nie zapominając o soli i pieprzu do smaku (oczywiście wszystko powinno być w rozsądnych granicach). Każdą warstwę posypujemy orzechami włoskimi startymi na drobnej tarce (dla uproszczenia procesu posypuję natychmiast na talerzu, można drobno posiekać). Układamy 3 rzędy, podlewamy przygotowanym dressingiem i obficie posypujemy orzechami włoskimi.
zacznijmy jak zwykle od wyboru produktów. Do naszej sałatki potrzebne są wysokiej jakości owoce morza. Świeża i chrupiąca sałatka, naturalne pomidory i ogórki.
wolę brać Owoce morza w przezroczystych słoikach-więc widać, że jest pyszne.
staram się wziąć morze księżycowe, jeśli to możliwe, ponieważ inne "topowe" marki mnie rozczarowały i można je znaleźć w każdym sklepie.
warzywa wolą brać na rynku - mają zupełnie inny i świeższy smak! Ryż jest koniecznie długoziarnisty, możesz użyć czerwonego lub nieobranego (dla amatora, ale nie jestem amatorem).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal / 100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sałata Lodowa - 14 kcal/100g