Sałatka Skarb oceanu z małżami i kalmarami

oryginalna sałatka & quot; Skarby Oceanu & quot; mile zaskoczy gości! Ciekawa i oryginalna w swoim składzie i smaku sałatka & quot; Skarby Oceanu & quot;, mile zaskoczy nawet wybrednych gości. I urozmaica zwykłe menu.
dima-cookAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 22 % 6 g
węglowodany 59 % 16 g
97 kcal
IG: 81 / 19 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek zetrzyj czosnek na drobnej tarce i wymieszaj z sosem sojowym i wyjmij na bok, aby nalegać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sałatę obieramy z górnych (zwiędłych) liści i oddzielamy kilka świeżych większych liści do dekoracji i kroimy w poprzek na paski o szerokości 1 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotuj ryż. Potrzebujemy kruchego ryżu. Opłucz ryż tak dobrze, jak to możliwe, ponieważ nie mamy go dużo. Gotuj na średnim ogniu w dużej ilości wody, od czasu do czasu mieszając. Aby uzyskać maksymalną kruchość, można spłukać w zimnej wodzie za pomocą durszlaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Owoce morza są już gotowe, aw tym przypadku absolutnie nie ma znaczenia w naszym oleju ani w solance.Nie musisz ich ciąć - podarte są smaczniejsze. Nawiasem mówiąc, wybór producenta naszych koktajli morskich bardzo, bardzo wpłynie na przyjemność w procesie gotowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie nadszedł czas, aby pokroić pomidory i ogórki. Nie Duże, nie małe, aby zachować soczystość i nie zamieniać produktów w koktajle!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sałatka będzie porcjowana. Ostrożnie rozłóż liście sałaty na talerzu. Następnie równomiernie układamy przygotowane produkty warstwami, nie zapominając o soli i pieprzu do smaku (oczywiście wszystko powinno być w rozsądnych granicach). Każdą warstwę posypujemy orzechami włoskimi startymi na drobnej tarce (dla uproszczenia procesu posypuję natychmiast na talerzu, można drobno posiekać). Układamy 3 rzędy, podlewamy przygotowanym dressingiem i obficie posypujemy orzechami włoskimi.

zacznijmy jak zwykle od wyboru produktów. Do naszej sałatki potrzebne są wysokiej jakości owoce morza. Świeża i chrupiąca sałatka, naturalne pomidory i ogórki.
wolę brać Owoce morza w przezroczystych słoikach-więc widać, że jest pyszne.
staram się wziąć morze księżycowe, jeśli to możliwe, ponieważ inne "topowe" marki mnie rozczarowały i można je znaleźć w każdym sklepie.
warzywa wolą brać na rynku - mają zupełnie inny i świeższy smak! Ryż jest koniecznie długoziarnisty, możesz użyć czerwonego lub nieobranego (dla amatora, ale nie jestem amatorem).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal / 100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sałata Lodowa - 14   kcal/100g

Podobne przepisy