Sałatka przekąskowa z kapustą i burakami

chrupiąc kapustę z burakami - będziesz szczupły, młody! Udany przepis na marynowaną sałatkę z kapusty z marchewką i burakami, który z pewnością wszystkim się spodoba i mile zaskoczy swoim smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 27 % 4 g
węglowodany 67 % 10 g
74 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy do przygotowania pysznej sałatki z warzyw pod marynatą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj marynatę do sałatki i włóż dwie łyżki cukru, pół łyżki soli, pięćdziesiąt mililitrów nierafinowanego oleju roślinnego, pięćdziesiąt mililitrów 6% octu balsamicznego i dwieście mililitrów wody do rondla.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść patelnię na włączonej kuchence, wymieszaj, aby wszystkie dodane składniki dobrze się wymieszały i zagotuj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj pół kilograma świeżej białej kapusty w paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż posiekaną kapustę do dużej miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Niezbyt drobno posiekaj jedną główkę cebuli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś posiekaną cebulę do miski na kapustę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj jeden świeży burak na grubej tarce do wspólnej miski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj również jedną świeżą marchewkę na grubej tarce do wspólnej miski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie warzywa w misce, aż będą gładkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej marynatę gotowaną na kuchence do miski z warzywami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj warzywa w misce odpowiednim talerzem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umieść ładunek z odpowiedniego pojemnika z wodą na talerzu i wyjmij go na jeden dzień, a najlepiej na dwa dni w lodówce.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich i udanego przygotowania sałatki z przekąskami!

Sałatka przekąskowa z jarmużem i burakami! Buraki są podstawą najbardziej znanych potraw kuchni rosyjskiej, takich jak barszcz i śledź pod futrem. Jestem pewien, że nawet śliniłeś się na wzmiankę o tych potrawach. Ale chcemy zaoferować Ci nie mniej interesującą sałatkę, ale zdecydowanie zdrowszą. Chrupiące, jasne kolory, jedząc, nie możesz obawiać się o swoją figurę. Zacznijmy robić sałatkę zabójczą tłuszczu! Sałatka z przekąskami ze świeżej kapusty, buraków i marchwi – zawsze doda wigoru i zapewni dostawę składników odżywczych dla całego organizmu. Sałatka, która zawiera buraki - naturalny środek czyszczący, kapusta-źródło kwasu askorbinowego, pomoże zwalczyć różne dolegliwości związane ze zmniejszoną odpornością. Buraki pomogą oczyścić jelita z bakterii i toksyn, mają działanie przeciwzapalne, zapobiegają rozwojowi anemii, są bardzo przydatne dla osób cierpiących na nadciśnienie, otyłość i miażdżycę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy