letnia sałatka ze świeżymi ogórkami i tuńczykiem w puszce

"wskaż kształt" stanie się Twoim chipem kulinarnym! Najbardziej udany przepis na sałatkę ze świeżymi ogórkami i kapustą pekińską, który z pewnością ci się spodoba i mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 8 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 13 % 2 g
71 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszną sałatkę ze świeżymi ogórkami i tuńczykiem, przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż kawałki tuńczyka do dużej miski i zmiękcz widelcem, aż będą gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój trzy ogórki na dość duże kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż pokrojone ogórki do miski z tuńczykiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kapustę pekińską kroimy arbitralnie, ale niezbyt drobno.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś posiekaną kapustę pekińską do wspólnej miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj natkę pietruszki z koperkiem i włóż do miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przecinając każdą oliwkę na pół, dodajemy je do miski do pozostałych składników.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posiekaj dość drobno cztery ugotowane jaja kurze.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj posiekane jaja kurze do wspólnej miski.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Do wspólnej miski dodaj jedną łyżkę nierafinowanego oleju słonecznikowego, mieszankę papryki i soli do smaku i dobrze wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

letnia sałatka z ogórkiem i tuńczykiem. Wszyscy czekamy na lato, aby obfitość warzyw i owoców wypełniła naszą lodówkę. W tym sezonie chcesz być szczupły i piękny, błyszczeć na plaży lub po prostu poczuć przypływ siły i energii ze zdrowego, stonowanego ciała. Przepis na sałatkę "wskaż figurę" z ogórkami i tuńczykiem sprawi, że nawet twoi domownicy staną się na chwilę adeptami zdrowego odżywiania.
kapusta pekińska - jedna z odmian przedwczesnej kapusty pekińskiej, ma kształt główki i liści. Delikatne i soczyste liście rośliny są zwykle zbierane w gęstą rozetę lub główki kapusty, kształtem przypominające rzymską sałatę rzymską i osiągają długość 30-50 Cm. Kapusta pekińska, znana również pod nazwą "petsai", jest rośliną dwuletnią, uprawianą w kulturze jako roślina jednoroczna. Każdy liść ma białą, płaską lub trójkątną żyłę środkową, brzegi liści są ząbkowane lub faliste, wnętrze liścia jest lekko pryszczate, a cylindryczne główki są wydłużone.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy