skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszną sałatkę ze świeżymi ogórkami i tuńczykiem, przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami.
Krok 2:
Włóż kawałki tuńczyka do dużej miski i zmiękcz widelcem, aż będą gładkie.
Krok 3:
Pokrój trzy ogórki na dość duże kawałki.
Krok 4:
Włóż pokrojone ogórki do miski z tuńczykiem.
Krok 5:
Kapustę pekińską kroimy arbitralnie, ale niezbyt drobno.
Krok 6:
Przenieś posiekaną kapustę pekińską do wspólnej miski.
Krok 7:
Drobno posiekaj natkę pietruszki z koperkiem i włóż do miski.
Krok 8:
Przecinając każdą oliwkę na pół, dodajemy je do miski do pozostałych składników.
Krok 9:
Posiekaj dość drobno cztery ugotowane jaja kurze.
Krok 10:
Dodaj posiekane jaja kurze do wspólnej miski.
Krok 11:
Do wspólnej miski dodaj jedną łyżkę nierafinowanego oleju słonecznikowego, mieszankę papryki i soli do smaku i dobrze wymieszaj.
Krok 12:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
letnia sałatka z ogórkiem i tuńczykiem. Wszyscy czekamy na lato, aby obfitość warzyw i owoców wypełniła naszą lodówkę. W tym sezonie chcesz być szczupły i piękny, błyszczeć na plaży lub po prostu poczuć przypływ siły i energii ze zdrowego, stonowanego ciała. Przepis na sałatkę "wskaż figurę" z ogórkami i tuńczykiem sprawi, że nawet twoi domownicy staną się na chwilę adeptami zdrowego odżywiania.
kapusta pekińska - jedna z odmian przedwczesnej kapusty pekińskiej, ma kształt główki i liści. Delikatne i soczyste liście rośliny są zwykle zbierane w gęstą rozetę lub główki kapusty, kształtem przypominające rzymską sałatę rzymską i osiągają długość 30-50 Cm. Kapusta pekińska, znana również pod nazwą "petsai", jest rośliną dwuletnią, uprawianą w kulturze jako roślina jednoroczna. Każdy liść ma białą, płaską lub trójkątną żyłę środkową, brzegi liści są ząbkowane lub faliste, wnętrze liścia jest lekko pryszczate, a cylindryczne główki są wydłużone.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g