Sałatka dietetyczna z tuńczykiem i warzywami

szybka w przygotowaniu pyszna sałatka dietetyczna. Proponuję przepis na łatwą do przygotowania dietetyczną sałatkę z tuńczykiem i warzywami. Ta sałatka jest bogata w błonnik i witaminy, A 100 gramów tej sałatki zawiera tylko 76 kcal.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 6 g
tłuszcze 33 % 6 g
węglowodany 33 % 6 g
100 kcal
IG: 29 / 71 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Możesz wziąć dowolną sałatkę, wziąłem rukolę, okazuje się również pyszna z każdą inną sałatką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj liście sałaty i osusz ręcznikami papierowymi. Odcedź olej z tuńczyka i posiekaj widelcem na średnie kawałki. Umyj, osusz i pokrój pomidory na kawałki. Spuść płyn z kukurydzy. Spuść płyn z oliwek i pokrój je w pierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść wszystkie składniki w misce, dopraw oliwą z oliwek, w razie potrzeby dodaj szczyptę soli i dobrze wymieszaj. Sałatka jest natychmiast gotowa do podania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smacznego!

dania dietetyczne przygotowywane są głównie z warzyw, ziół, sfermentowanych produktów mlecznych, grzybów, owoców, chudego mięsa, drobiu i ryb. Podczas gotowania stosuje się delikatne metody obróbki cieplnej: gotowanie na parze, duszenie, pieczenie. Jedzenie z taką dietą każdego dnia nie tylko przyspieszy utratę wagi, ale także zachowa zdrowie. Jedną z opcji na szybką i zdrową przekąskę są przepisy na sałatki dietetyczne. Sałatka jest jednym z najpopularniejszych dań podczas diety.Jest lekki. niskokaloryczny, pożywny i bardzo zdrowy. Obfitość zieleni i warzyw wzbogaca organizm w witaminy, minerały i inne przydatne substancje. Najczęściej na diecie przygotowywane są najczęstsze sałatki-ogórki, pomidory, kapusta. Oferujemy oryginalne i niezwykłe sałatki z komosą ryżową, serami, orzechami, jagodami, sezamem, zielonym groszkiem itp.uzupełnij sałatki warzywne zbożami, suszonymi owocami, orzechami, miękkimi serami, kawałkami gotowanego mięsa lub kurczaka, pieczonej ryby itp. Jeśli to dla ciebie za mało, uzupełnij sałatkę tostem z chleba pełnoziarnistego lub żytniego lub chlebem dietetycznym. Nie zapomnij o opatrunku, powinien być również dietetyczny. Zapomnij o majonezie, keczupie i innych zakupionych sosach.
Zatrzymaj się na oliwie z oliwek, sezamie, winogronach, oleju kukurydzianym, soku z cytryny, occie balsamicznym, musztardzie, niskotłuszczowym jogurcie naturalnym, śmietanie. Z tych składników możesz zaprojektować swój oryginalny sos, który nada Twojej sałatce osobowość i smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy