zielone szparagi na węglu drzewnym na grillu

niezwykle smaczne i bardzo zdrowe danie na grillu! Grill, kebaby i przyjazne spotkania na łonie natury są planowane? Spróbuj ugotować zielone szparagi na węglu drzewnym. Będzie doskonałym dodatkiem do mięsa, ziemniaków i wszystkiego, co można ugotować na pikniku!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 81 % 13 g
węglowodany 13 % 2 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Liczba wszystkich składników w przepisie jest podawana losowo. Użyłem oleju bazyliowego i czosnkowego, możesz wziąć zwykłą roślinę, oliwę lub rzepak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    U podstawy szparagów odetnij grube łodygi około 1,5-2 centymetrów. Opłucz szparagi pod bieżącą wodą i osusz papierowymi serwetkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wygodniej będzie marynować łodygi w głębokiej, szerokiej misce. Użyłem szklanego naczynia do pieczenia. Włóż szparagi do formy, wlej olej na wierzch (możesz wlać trochę więcej oleju lub odwrotnie, trochę mniej), lekko posolić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następna jest kolejka przypraw i przypraw. Możesz wziąć je absolutnie dowolne, dostosuj również ilość do swojego gustu. Tym razem użyłam czosnku w proszku, czerwonej słodkiej mielonej papryki i suchej bazylii.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Delikatnie wymieszaj wszystkie łodygi, aby uniknąć ich złamania łyżką lub rękami. Mieszałem ręce w gumowych rękawiczkach, bardzo wygodnie i szybko.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wraz ze szparagami można smażyć na węglu drzewnym inne warzywa, takie jak cukinia, pieczarki, pomidory koktajlowe itp. Tym razem postanowiliśmy uzupełnić szparagi słodką papryką. Został również oblany olejem i posypany przyprawami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozostaw warzywa do marynowania dosłownie 5-10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozpal grill i poczekaj, aż drewno się wypali. Wyślij szparagi szczypcami lub widelcem na rozgrzany grill węglowy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smaż warzywa przez około pięć minut na grillu. Po chwili obróć szparagi szczypcami, aby równomiernie się ugotowały.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kiedy na warzywach pojawi się apetyczna rumiana skórka, są gotowe. Zwykle smażenie szparagów i innych warzyw nie zajmuje dużo czasu (zajęło mi to około czterech do pięciu minut). Gotowość można sprawdzić, przekłuwając szparagi u podstawy czubkiem noża.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Szparagi są gotowe, możesz je podać!

czas gotowania na węglu zależy od ciepła grilla. Jeśli masz młodsze łodygi szparagów(a surowe są znacznie bardziej miękkie i delikatniejsze niż bardziej dojrzałe), czas gotowania może się skrócić.
Dojrzałe łodygi będą gotować nieco dłużej.

takie szparagi są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Szparagi zielone - 25   kcal/100g

Podobne przepisy