skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Liczba wszystkich składników w przepisie jest podawana losowo. Użyłem oleju bazyliowego i czosnkowego, możesz wziąć zwykłą roślinę, oliwę lub rzepak.
Krok 2:
U podstawy szparagów odetnij grube łodygi około 1,5-2 centymetrów. Opłucz szparagi pod bieżącą wodą i osusz papierowymi serwetkami.
Krok 3:
Wygodniej będzie marynować łodygi w głębokiej, szerokiej misce. Użyłem szklanego naczynia do pieczenia. Włóż szparagi do formy, wlej olej na wierzch (możesz wlać trochę więcej oleju lub odwrotnie, trochę mniej), lekko posolić.
Krok 4:
Następna jest kolejka przypraw i przypraw. Możesz wziąć je absolutnie dowolne, dostosuj również ilość do swojego gustu. Tym razem użyłam czosnku w proszku, czerwonej słodkiej mielonej papryki i suchej bazylii.
Krok 5:
Delikatnie wymieszaj wszystkie łodygi, aby uniknąć ich złamania łyżką lub rękami. Mieszałem ręce w gumowych rękawiczkach, bardzo wygodnie i szybko.
Krok 6:
Wraz ze szparagami można smażyć na węglu drzewnym inne warzywa, takie jak cukinia, pieczarki, pomidory koktajlowe itp. Tym razem postanowiliśmy uzupełnić szparagi słodką papryką. Został również oblany olejem i posypany przyprawami.
Krok 7:
Pozostaw warzywa do marynowania dosłownie 5-10 minut.
Krok 8:
Rozpal grill i poczekaj, aż drewno się wypali. Wyślij szparagi szczypcami lub widelcem na rozgrzany grill węglowy.
Krok 9:
Smaż warzywa przez około pięć minut na grillu. Po chwili obróć szparagi szczypcami, aby równomiernie się ugotowały.
Krok 10:
Kiedy na warzywach pojawi się apetyczna rumiana skórka, są gotowe. Zwykle smażenie szparagów i innych warzyw nie zajmuje dużo czasu (zajęło mi to około czterech do pięciu minut). Gotowość można sprawdzić, przekłuwając szparagi u podstawy czubkiem noża.
Krok 11:
Szparagi są gotowe, możesz je podać!
czas gotowania na węglu zależy od ciepła grilla. Jeśli masz młodsze łodygi szparagów(a surowe są znacznie bardziej miękkie i delikatniejsze niż bardziej dojrzałe), czas gotowania może się skrócić.
Dojrzałe łodygi będą gotować nieco dłużej.
takie szparagi są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Szparagi zielone - 25 kcal/100g