Babeczka z makaronem orzechowym w kuchence mikrofalowej bez jajek

pyszna babeczka mikrofalowa bez jajek dla miłośników pieczenia:). Proponuję wersję ciasta w kubku bez jajek. Tylko 5 składników i 4 minuty i pyszny, aromatyczny deser jest gotowy! Miłośnicy makaronu orzechowego na pewno to pokochają!
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 72 % 43 g
282 kcal
IG: 5 / 7 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 6 min

wymieszaj wszystkie składniki w dużym kubku i piecz w kuchence mikrofalowej przez 3-5 minut.
babeczka to wyrób cukierniczy pieczony z biszkoptu maślanego lub ciasta drożdżowego.
pierwszy przepis na babeczkę można znaleźć w starożytnym Rzymie, kiedy granat, orzechy i rodzynki zostały zmieszane w puree jęczmiennym.

począwszy od XVI wieku, kiedy cukier stał się odkryciem i był dostarczany z amerykańskich kolonii, babeczki stały się bardzo popularne (wysokie stężenie cukru zachowało owoce). Babeczki rozprzestrzeniły się w całej Europie, ale przepisy na ich przygotowanie są różnorodne w różnych krajach i zależą od lokalnych składników.
ciasto może zawierać różne dodatkowe produkty: rodzynki i inne suszone owoce, kandyzowane owoce, skórkę, orzechy, kakao w proszku, wanilinę. Babeczki są zwykle pieczone w wydłużonym lub okrągłym kształcie. Na wierzch babeczki posyp cukrem pudrem.

najbliższym krewnym ciasta jest Rosyjskie ciasto.
w czasach ZSRR opracowano wiele przepisów na babeczki do produkcji przemysłowej:

na chemicznych spulchniaczach:
na maśle: stolica, Moskwa, Szafran, złota etykieta, deser, babeczka w czekoladzie, Krasnodar, Merevaik.
na margarynie i bezwodnych tłuszczach: orzechowy, aromatyczny, Wołga, Ufa, Ufa z cynamonem, Swierdłowsku, dwukolorowy, Student, ciastko z kakao, herbata, Olev, Bursztyn, Nowość.
twaróg: dzieci, twaróg, twaróg z rodzynkami, Woroneż.
bez proszku do pieczenia: migdałowy, srebrny, Jubileuszowy, biszkoptowy, kandyzowany, cynamonowy.
drożdże:
na maśle: wiosennym, słowiańskim, mlecznym, kwietniowym, domowym.
na margarynie: ługański, Zdrowie, Nowy, Donskoy, Sport. Rosyjski, Kaukaski.
Bahamy-owoce, orzechy i rodzynki, przeznaczone nadzienia, dojrzewają w rumie przez 2-3 miesiące. Po upieczeniu babeczki polewa się rumem, w którym leżakowano nadzienie.
Wielka Brytania-w Wielkiej Brytanii babeczki są bardzo popularne. Tradycyjna babeczka na Boże Narodzenie powinna być pokryta marcepanem lub białym lukrem.
Niemcy-tradycyjna babeczka Stollen jest zwykle pieczona na Boże Narodzenie w prostokątnym kształcie i posypana cukrem pudrem.
Włosi-na Boże Narodzenie pieczą "Panettone" i "Panjallo".
Litwini-w święta pieczą wysoką babeczkę typu "drzewo kuchenne": "Shakotis"i " Raguotis".
Mazury-babeczki w kształcie baranka wielkanocnego.
Rumunia-babeczka jest pieczona na wielkie święta: Boże Narodzenie (babeczka z rodzynkami "Kozonak"), Wielkanoc, Nowy Rok.
USA: "funtowa babeczka" to klasyczna babeczka o gęstej konsystencji, smaczna i długo zachowująca świeżość; tradycyjnie ulubiony rodzaj wypieku domowych cukierników na Zachodzie, składający się ze składników o wadze jednego funta: masła, cukru, mąki i jajek.
Amerykańskie babeczki są bardzo bogate w owoce i orzechy. Impregnują je mocno likierami lub koniakiem i pokrywają cukrem pudrem. Niektórzy Amerykanie uważają, że babeczki stają się lepsze z wiekiem ze względu na moc alkoholu, którym są nasycone.
Szwajcaria-Tradycyjny "chleb gruszkowy" (niem. Birnbrot). Jest bardzo lekki i słodki, gotowany z kandyzowanymi owocami i orzechami.
Szkoci-babeczka Dundee Cake.
Alzaci to babeczka "Kugelhopf".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Pasta orzechowa - 588   kcal/100g

Podobne przepisy