Cupcake w kubku z kawą rozpuszczalną
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
wybieramy małą głęboką miskę, rozbijamy jajko, wlewamy cukier. Za pomocą zwykłego widelca ubij, aż będzie gładka.
w osobnej filiżance rozpuść kawę wrzącą wodą.
wlej olej roślinny i kawę do mieszanki jajecznej.
przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dobrze wymieszaj. Ciasto nie jest strome, ale grubsze niż naleśniki.
nasmaruj kubki olejem roślinnym i włóż do nich ciasto na 1/2 objętości.
gotuj w kuchence mikrofalowej w najmocniejszym trybie przez 3-5 minut (gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem - jeśli jest sucha, ciasto jest gotowe).
podawaj na ciepło z herbatą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g