skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki do przygotowania sałatki. Tę sałatkę można przygotować nie tylko z młodą kapustą. Jeśli nie gotujesz z młodą kapustą po rozdrabnianiu, musisz ją zmiażdżyć rękami.
Krok 2:
Posiekaj młodą kapustę. Pokrój ogórki w paski. Odcedź płyn z kukurydzy, drobno posiekaj warzywa. Jajka ugotować na twardo. Oddziel białka od żółtek i pokrój białka w paski (potrzebujemy ich do sałatki i żółtek do dressingu).
Krok 3:
Przygotuj sos sałatkowy: aby to zrobić, zmiel żółtka z musztardą (1 łyżeczka nieostrej musztardy lub 0,5 łyżeczki ostrej), solą i pieprzem. Dodaj śmietanę (15-20%), wymieszaj sos, aż będzie gładki.
Krok 4:
Włóż warzywa i białka do dużej salaterki lub miski, dodaj kukurydzę i posiekany koperek. Dopraw sałatkę sosem, wymieszaj. Spróbuj soli, w razie potrzeby dodaj sól. Umieść w salaterce lub na półmisku i udekoruj według uznania.
Krok 5:
Sałatka z młodej kapusty z kukurydzą jest gotowa! Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy proces przygotowywania sałatki. Smacznego!
sałatki wiosenne przygotowywane są ze świeżych warzyw i ziół, a aby nie dawały dużo soku, należy je posolić i doprawić tuż przed podaniem. Aby zapobiec wypadaniu potraw z miski podczas mieszania i utraty kształtu, użyj specjalnych łyżek lub wymieszaj sałatkę długimi widelcami. Wiosenne sałatki są podzielone na kilka konwencjonalnych rodzajów. Mieszane sałatki przygotowuje się przez zmieszanie wszystkich składników i doprawienie specjalnym sosem z oleju roślinnego, śmietany (rzadziej majonezu). Gotowa sałatka jest układana w schłodzonej salaterce, podlewana resztkami sosu i dekorowana do smaku. Sałatki polane sosem lub dressingiem podaje się nieco inaczej: produkty układa się w porcjowanych salaterkach warstwami lub w mieszanej formie i wlewa do sosu. Takie wiosenne sałatki są zwykle przygotowywane z bardzo delikatnych, łatwo tracących kształt produktów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Młoda kapusta - 27 kcal/100g