Sałatka z młodej kapusty z kukurydzą i ogórkiem

Szybka w przygotowaniu, soczysta i chrupiąca sałatka z jarmużu! Sałatka z młodej kapusty z kukurydzą jest dość prosta, ale bardzo smaczna! Soczysty, świeży, chrupiący, pikantny, lekki, z oryginalnym dressingiem. Przygotowuje się w kilka minut z najbardziej przystępnych cenowo produktów.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 5 g
tłuszcze 25 % 4 g
węglowodany 44 % 7 g
82 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki do przygotowania sałatki. Tę sałatkę można przygotować nie tylko z młodą kapustą. Jeśli nie gotujesz z młodą kapustą po rozdrabnianiu, musisz ją zmiażdżyć rękami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj młodą kapustę. Pokrój ogórki w paski. Odcedź płyn z kukurydzy, drobno posiekaj warzywa. Jajka ugotować na twardo. Oddziel białka od żółtek i pokrój białka w paski (potrzebujemy ich do sałatki i żółtek do dressingu).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj sos sałatkowy: aby to zrobić, zmiel żółtka z musztardą (1 łyżeczka nieostrej musztardy lub 0,5 łyżeczki ostrej), solą i pieprzem. Dodaj śmietanę (15-20%), wymieszaj sos, aż będzie gładki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż warzywa i białka do dużej salaterki lub miski, dodaj kukurydzę i posiekany koperek. Dopraw sałatkę sosem, wymieszaj. Spróbuj soli, w razie potrzeby dodaj sól. Umieść w salaterce lub na półmisku i udekoruj według uznania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sałatka z młodej kapusty z kukurydzą jest gotowa! Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy proces przygotowywania sałatki. Smacznego!

sałatki wiosenne przygotowywane są ze świeżych warzyw i ziół, a aby nie dawały dużo soku, należy je posolić i doprawić tuż przed podaniem. Aby zapobiec wypadaniu potraw z miski podczas mieszania i utraty kształtu, użyj specjalnych łyżek lub wymieszaj sałatkę długimi widelcami. Wiosenne sałatki są podzielone na kilka konwencjonalnych rodzajów. Mieszane sałatki przygotowuje się przez zmieszanie wszystkich składników i doprawienie specjalnym sosem z oleju roślinnego, śmietany (rzadziej majonezu). Gotowa sałatka jest układana w schłodzonej salaterce, podlewana resztkami sosu i dekorowana do smaku. Sałatki polane sosem lub dressingiem podaje się nieco inaczej: produkty układa się w porcjowanych salaterkach warstwami lub w mieszanej formie i wlewa do sosu. Takie wiosenne sałatki są zwykle przygotowywane z bardzo delikatnych, łatwo tracących kształt produktów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Młoda kapusta - 27   kcal/100g

Podobne przepisy