skład / składniki
metoda gotowania
dorsz parowy to bardzo przydatna historia! Taką rybę można podawać zarówno dzieciom, jak i osobom starszym, jest dobra w żywieniu leczniczym i dietetycznym.
rybę należy pokroić w filety, osuszyć ręcznikiem, posolić, zalać sokiem z cytryny.
zagotuj wodę w podwójnym bojlerze, zanurz w niej jeden liść laurowy i ziarna pieprzu. Posmaruj rybę oliwą z oliwek i umieść na ruszcie do gotowania na parze, włóż krążki cebuli do środka, dodaj kolejny liść laurowy. Możesz przygotować przystawkę obok siebie-między kawałkami ryby ułożyć plastry ziemniaków, marchwi, cukinii, pokrojone w taki rozmiar, aby czas gotowania kawałków dorsza i warzyw był w przybliżeniu równy. Przykryj i gotuj przez 20-30 minut - w zależności od wielkości kawałków.
podawaj natychmiast z plasterkiem cytryny i dowolnym dodatkiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dorsz wędzony na gorąco - 115 kcal/100g
- Dorsz smażony - 111 kcal/100g
- Dorsz pieczony - 90 kcal/100g
- Dorsz wędzony - 94 kcal/100g
- Dorsz gotowany - 78 kcal/100g
- Dorsz z grilla - 172 kcal/100g
- Dorsz świeży - 78 kcal/100g
- Dorsz solony - 98 kcal/100g
- Dorsz duszony - 101 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g