dorsz na parze z cebulą

ryba na parze to zdrowe, smaczne danie dietetyczne! Najważniejsze, aby nie prześwietlić dorsza w podwójnym bojlerze, w przeciwnym razie stanie się suchy i bez smaku. Dorsz parowy należy podawać natychmiast po ugotowaniu, w tym momencie jest najsmaczniejszy: soczysty, pachnący przyprawami osadzonymi w wodzie. Możesz podawać z przystawką, możesz ją ugotować natychmiast, w podwójnym bojlerze-pokrój ziemniaki, cukinię, marchewkę w plasterki-wszystko będzie na temat!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 13 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 9 % 2 g
130 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

dorsz parowy to bardzo przydatna historia! Taką rybę można podawać zarówno dzieciom, jak i osobom starszym, jest dobra w żywieniu leczniczym i dietetycznym.
rybę należy pokroić w filety, osuszyć ręcznikiem, posolić, zalać sokiem z cytryny.
zagotuj wodę w podwójnym bojlerze, zanurz w niej jeden liść laurowy i ziarna pieprzu. Posmaruj rybę oliwą z oliwek i umieść na ruszcie do gotowania na parze, włóż krążki cebuli do środka, dodaj kolejny liść laurowy. Możesz przygotować przystawkę obok siebie-między kawałkami ryby ułożyć plastry ziemniaków, marchwi, cukinii, pokrojone w taki rozmiar, aby czas gotowania kawałków dorsza i warzyw był w przybliżeniu równy. Przykryj i gotuj przez 20-30 minut - w zależności od wielkości kawałków.
podawaj natychmiast z plasterkiem cytryny i dowolnym dodatkiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dorsz wędzony na gorąco - 115   kcal/100g
  • Dorsz smażony - 111   kcal/100g
  • Dorsz pieczony - 90   kcal/100g
  • Dorsz wędzony - 94   kcal/100g
  • Dorsz gotowany - 78   kcal/100g
  • Dorsz z grilla - 172   kcal/100g
  • Dorsz świeży - 78   kcal/100g
  • Dorsz solony - 98   kcal/100g
  • Dorsz duszony - 101   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy