Sałatka z wiśniami, ostrą papryką, krewetkami i rukolą

orzeźwiająca letnia zdrowa sałatka, dobra na lekki lunch. Idealny dla dziewcząt kontrolujących swoją wagę.
LisekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 9 g
tłuszcze 56 % 14 g
węglowodany 8 % 2 g
167 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz rukolę i osusz na ręczniku papierowym. Włóż do głębokiej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na połówki lub ćwiartki, dodać do rukoli w salaterce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej oliwę z oliwek na patelnię i usmaż w niej czosnek. Gdy się zrumieni i nada aromat olejowi, wyrzuć go. Na oleju smażyć obrane krewetki. Razem z czosnkiem można usmażyć kawałki ostrej papryki, a następnie wrzucić ją z czosnkiem, ale wolę dodać ją świeżą do samej sałatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj krewetki i starty parmezan do salaterki. Przygotowanie sosu: wymieszaj 3 łyżki oliwy z oliwek z 1 łyżką. łyżka ciemnego octu balsamicznego. Możesz dodać 0,5 łyżeczki. sok z cytryny (opcjonalnie). Dokładnie wymieszaj, dodaj do sałatki, sól i ponownie dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotową sałatkę można ułożyć w miseczkach. Możesz podać do stołu. Przechowywać w lodówce, ale lepiej nie dłużej niż jeden dzień-pomidor da sok, krewetki stracą smak czosnku itp. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy