skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki.
Krok 2:
Opłucz rukolę i osusz na ręczniku papierowym. Włóż do głębokiej miski.
Krok 3:
Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na połówki lub ćwiartki, dodać do rukoli w salaterce.
Krok 4:
Wlej oliwę z oliwek na patelnię i usmaż w niej czosnek. Gdy się zrumieni i nada aromat olejowi, wyrzuć go. Na oleju smażyć obrane krewetki. Razem z czosnkiem można usmażyć kawałki ostrej papryki, a następnie wrzucić ją z czosnkiem, ale wolę dodać ją świeżą do samej sałatki.
Krok 5:
Dodaj krewetki i starty parmezan do salaterki. Przygotowanie sosu: wymieszaj 3 łyżki oliwy z oliwek z 1 łyżką. łyżka ciemnego octu balsamicznego. Możesz dodać 0,5 łyżeczki. sok z cytryny (opcjonalnie). Dokładnie wymieszaj, dodaj do sałatki, sól i ponownie dokładnie wymieszaj.
Krok 6:
Gotową sałatkę można ułożyć w miseczkach. Możesz podać do stołu. Przechowywać w lodówce, ale lepiej nie dłużej niż jeden dzień-pomidor da sok, krewetki stracą smak czosnku itp. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g