Sałatka z wędzonym kurczakiem, białymi grzankami i makiem

Bardzo szybka sałatka o niezwykłym smaku. Zaintrygowała mnie nazwa i po raz pierwszy spróbowałam tej sałatki. Okazało się szybkie, smaczne, dość satysfakcjonujące i bez uczucia ciężkości w żołądku pomimo obecności majonezu.
NikaForeverAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 47 % 16 g
węglowodany 24 % 8 g
213 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kurczaka pokroić w kostkę i ułożyć na półmisku, posmarować majonezem

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pomidory pokroić w kostkę i ułożyć na wierzchu kurczaka, posmarować majonezem

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Chleb pokroić w kostkę i osuszyć w piekarniku

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułożyć na pomidorach i posypać makiem

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smacznego

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g

Podobne przepisy