serowe bułeczki śniadaniowe w 15 minut
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
postanowiłem dziś rozpieszczać męża niezwykłym śniadaniem. Wstałam wcześnie. Weszła do lodówki i była nudna - z czego gotować. Tutaj natknąłem się na kefir naszego małego syna, który jest podawany w dużych ilościach w kuchni mlecznej. I przypomniałem sobie, że jakoś gotowałem bardzo smaczne ciasta na kefirze. Postanowiłem więc szybko je ugotować.
Nie będę opisywał, jak zrobiłam ciasto. Jego szczegółowy opis znajduje się w moim przepisie na ciasto rybne z nadzieniem.
do nadzienia zetrzyj ser na grubej tarce, dodaj drobno posiekane zioła, sól (jeśli ser nie jest słony), pieprz, dopraw majonezem lub śmietaną i dokładnie wymieszaj.
ciasto przekręcić w kiełbasę i pokroić na średnie kawałki. Rzuć z nich kolobochki.
rozwałkuj bułkę z ciasta na ciasto, umieść nadzienie na środku, spłaszcz. Przyklej rogi ciasta do środka. Następnie odwróć szew w dół i bardzo ostrożnie zwiń w tortillę. Ciasto powinno wzrosnąć co najmniej 2 razy.
smażyć tortille z 2 stron na oleju roślinnym na złoty kolor.
spojrzałem na czas - dotrzymałem 40 minut. Szybko zaparzyła świeżą kawę i poszła obudzić męża... w końcu jestem idealną żoną))))) a mój mąż jest najszczęśliwszym Mężczyzną Na Ziemi))))
p. s.kilka wskazówek. Jeśli boisz się, że ciasto pęknie podczas walcowania, możesz dodać jajko podczas ugniatania, ale wtedy ciasta nie będą już tak miękkie. Możesz przygotować takie ciasta z nadzieniem ziemniaczanym. Robię to w ten sposób: robimy tłuczone ziemniaki, dodajemy zioła, tarty ser topiony, majonez lub śmietanę. Kochaj ostrzej-dodaj czosnek.
Nie będę opisywał, jak zrobiłam ciasto. Jego szczegółowy opis znajduje się w moim przepisie na ciasto rybne z nadzieniem.
do nadzienia zetrzyj ser na grubej tarce, dodaj drobno posiekane zioła, sól (jeśli ser nie jest słony), pieprz, dopraw majonezem lub śmietaną i dokładnie wymieszaj.
ciasto przekręcić w kiełbasę i pokroić na średnie kawałki. Rzuć z nich kolobochki.
rozwałkuj bułkę z ciasta na ciasto, umieść nadzienie na środku, spłaszcz. Przyklej rogi ciasta do środka. Następnie odwróć szew w dół i bardzo ostrożnie zwiń w tortillę. Ciasto powinno wzrosnąć co najmniej 2 razy.
smażyć tortille z 2 stron na oleju roślinnym na złoty kolor.
spojrzałem na czas - dotrzymałem 40 minut. Szybko zaparzyła świeżą kawę i poszła obudzić męża... w końcu jestem idealną żoną))))) a mój mąż jest najszczęśliwszym Mężczyzną Na Ziemi))))
p. s.kilka wskazówek. Jeśli boisz się, że ciasto pęknie podczas walcowania, możesz dodać jajko podczas ugniatania, ale wtedy ciasta nie będą już tak miękkie. Możesz przygotować takie ciasta z nadzieniem ziemniaczanym. Robię to w ten sposób: robimy tłuczone ziemniaki, dodajemy zioła, tarty ser topiony, majonez lub śmietanę. Kochaj ostrzej-dodaj czosnek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ser kiełbasiany - 268 kcal/100g