skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z ziemniakami i kałamarnicą w puszkach? Przygotuj jedzenie. Ugotuj ziemniaki i jajka z wyprzedzeniem, powinny całkowicie ostygnąć. Sałatka z ciepłych składników może szybko się zepsuć. Lepiej jest wziąć kalmary we własnym soku, a nie w oleju-sałatka jest doprawiona majonezem, nadmiar tłuszczu nie będzie potrzebny.
Krok 2:
Otwórz słoik kałamarnicy i wyrzuć je na sito, aby spuścić płyn. Następnie pokrój kalmary na kawałki. Umieść ich miskę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Aby cebula nie była gorzka, możesz zalać ją wrzącą wodą. Dodaj cebulę do kalmarów.
Krok 3:
Jak gotować jajka? Gotuj je na małym ogniu przez 9 minut, a następnie zalej zimną wodą do całkowitego ostygnięcia. Jajka łatwiej się oczyszczą z różnicy temperatur. Pokrój jajka w drobną kostkę. Dodaj je do miski z sałatką.
Krok 4:
Jak gotować ziemniaki? Dobrze umyj bulwy pod bieżącą wodą. Przykryj ziemniaki zimną wodą i gotuj na małym ogniu po gotowaniu przez około 30 minut. Określ gotowość nożem-powinien swobodnie przebić bulwę. Całkowicie ostudzić ziemniaki. Obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj ziemniaki do sałatki.
Krok 5:
Jeśli lubisz świeże warzywa, dodaj do sałatki drobno posiekaną zieloną cebulę lub koperek.
Krok 6:
Wymieszaj składniki. Dopraw sałatkę majonezem i spróbuj. Dodaj sól i pieprz do smaku. Pamiętaj jednak, że kalmary i majonez zawierają sól, nie przesadzaj. Podawaj sałatkę od razu na stole-przyprawione sałatki nie są przechowywane.
sałatka okazuje się bardzo delikatna i lekka, pomimo obecności majonezu. Który można bezpiecznie zastąpić jogurtem lub śmietaną, co znacznie zmniejsza zawartość kalorii.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g