Sałatka z ziemniakami i kałamarnicą w puszkach

szybki, niedrogi i prosty, ze zwykłych produktów! Sałatka z ziemniakami i kałamarnicami w puszkach pomoże Ci, gdy musisz szybko ugotować coś na obiad lub dla niespodziewanych gości. Aby uzyskać ciekawszą prezentację, można ją ułożyć warstwami w pierścieniu.
Svetlana ImmortalAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 6 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 46 % 11 g
131 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z ziemniakami i kałamarnicą w puszkach? Przygotuj jedzenie. Ugotuj ziemniaki i jajka z wyprzedzeniem, powinny całkowicie ostygnąć. Sałatka z ciepłych składników może szybko się zepsuć. Lepiej jest wziąć kalmary we własnym soku, a nie w oleju-sałatka jest doprawiona majonezem, nadmiar tłuszczu nie będzie potrzebny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Otwórz słoik kałamarnicy i wyrzuć je na sito, aby spuścić płyn. Następnie pokrój kalmary na kawałki. Umieść ich miskę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Aby cebula nie była gorzka, możesz zalać ją wrzącą wodą. Dodaj cebulę do kalmarów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jak gotować jajka? Gotuj je na małym ogniu przez 9 minut, a następnie zalej zimną wodą do całkowitego ostygnięcia. Jajka łatwiej się oczyszczą z różnicy temperatur. Pokrój jajka w drobną kostkę. Dodaj je do miski z sałatką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jak gotować ziemniaki? Dobrze umyj bulwy pod bieżącą wodą. Przykryj ziemniaki zimną wodą i gotuj na małym ogniu po gotowaniu przez około 30 minut. Określ gotowość nożem-powinien swobodnie przebić bulwę. Całkowicie ostudzić ziemniaki. Obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj ziemniaki do sałatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli lubisz świeże warzywa, dodaj do sałatki drobno posiekaną zieloną cebulę lub koperek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj składniki. Dopraw sałatkę majonezem i spróbuj. Dodaj sól i pieprz do smaku. Pamiętaj jednak, że kalmary i majonez zawierają sól, nie przesadzaj. Podawaj sałatkę od razu na stole-przyprawione sałatki nie są przechowywane.

sałatka okazuje się bardzo delikatna i lekka, pomimo obecności majonezu. Który można bezpiecznie zastąpić jogurtem lub śmietaną, co znacznie zmniejsza zawartość kalorii.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g

Podobne przepisy