Sałatka perłowa z warstwami kawioru i łososia

Jasna wykwintna sałatka to kulinarne arcydzieło i bardzo smaczna Dekoracja! Łatwość przygotowania, niezwykły lekki smak, piękna świąteczna dekoracja. Lekka, elegancka sałatka, świetnie wygląda na świątecznym stole. Wspaniały wyśmienity smak.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 60 % 21 g
węglowodany 9 % 3 g
239 kcal
IG: 67 / 33 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

Oddziel białka od żółtek.
posiekaj żółtka nożem lub zetrzyj na grubej tarce.
zetrzyj białka na średniej tarce.
pokrój łososia na małe kawałki.
odetnij skórkę pomarańczy i obierz włókna.
pokrój miąższ w kostkę.
zetrzyj ser na średniej tarce.
pokrój Oliwki w cienkie paski.
sałatka jest układana warstwami, dlatego najlepiej wcześniej wymieszać niektóre składniki osobno z odrobiną majonezu.

1. warstwa: wymieszaj białka (pół) z majonezem, trochę soli i pieprzu.
2. warstwa: wymieszaj żółtka z odrobiną majonezu, dodaj trochę soli i pieprzu.
3. warstwa: łosoś (połowa)
4 warstwa: oliwki
5 warstwa: łosoś (pozostały)
6 warstwa: ser wymieszać z majonezem (trochę)
7 warstwa: pomarańcze
8. warstwa: białka (Pozostałe) z majonezem, odrobiną soli i pieprzu.
udekoruj sałatkę czerwonym kawiorem, oliwkami (pokrojonymi w plasterki) i gotowanym jajkiem przepiórczym.
dokręć folią spożywczą i wstaw do lodówki, pozostaw na kilka godzin i podajna stole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230   kcal/100g
  • Kawior łososiowy ziarnisty - 245   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy