skład / składniki
metoda gotowania
Oddziel białka od żółtek.
posiekaj żółtka nożem lub zetrzyj na grubej tarce.
zetrzyj białka na średniej tarce.
pokrój łososia na małe kawałki.
odetnij skórkę pomarańczy i obierz włókna.
pokrój miąższ w kostkę.
zetrzyj ser na średniej tarce.
pokrój Oliwki w cienkie paski.
sałatka jest układana warstwami, dlatego najlepiej wcześniej wymieszać niektóre składniki osobno z odrobiną majonezu.
1. warstwa: wymieszaj białka (pół) z majonezem, trochę soli i pieprzu.
2. warstwa: wymieszaj żółtka z odrobiną majonezu, dodaj trochę soli i pieprzu.
3. warstwa: łosoś (połowa)
4 warstwa: oliwki
5 warstwa: łosoś (pozostały)
6 warstwa: ser wymieszać z majonezem (trochę)
7 warstwa: pomarańcze
8. warstwa: białka (Pozostałe) z majonezem, odrobiną soli i pieprzu.
udekoruj sałatkę czerwonym kawiorem, oliwkami (pokrojonymi w plasterki) i gotowanym jajkiem przepiórczym.
dokręć folią spożywczą i wstaw do lodówki, pozostaw na kilka godzin i podajna stole.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230 kcal/100g
- Kawior łososiowy ziarnisty - 245 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g