Sałatka z szynki i szparagów
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
jaja kurze ugotuj na twardo i ostudź. Szparagi w puszkach wyjmujemy ze słoika i układamy na ręczniku papierowym. Pokrój świeże pomidory w kostkę, włóż do durszlaka i dodaj sok do stosu. Robimy to samo z ogórkiem, ale w osobnym durszlaku. Suszone strąki szparagów kroimy na kawałki około 2,5 cm i wkładamy do salaterki. Półtora jaja kurze kruszymy w salaterce, a resztę kroimy w plastry, które będą potrzebne do dekoracji sałatki. Do szparagów i jajek dodajemy pomidory, ogórki, pokrojoną w kostkę szynkę, posiekaną cebulę, posiekaną natkę pietruszki i majonez , a następnie mieszamy, przykrywamy i wysyłamy do lodówki na godzinę. Przed podaniem udekoruj sałatkę z szynki i szparagów plasterkami jajek i posyp natką pietruszki. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Szparagi - 20 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g