gorący Rum z olejem goździkowym

mocny smak wolności i żagli rozdartych wiatrem.
Lubov♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 46 % 21 g
węglowodany 54 % 25 g
320 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

na Kubie ze wszystkich napojów alkoholowych miejscowi wolą Rum. "Havana Club" to najbardziej znana marka rumu. Istnieją 3 odmiany tej marki: złoty, biały i stary, które różnią się czasem dojrzewania. Ulubionym rumem Kubańczyków była marka Anejo. Na bazie rumu Kubańczycy robią różne koktajle alkoholowe. Proponuję spróbować gorącego rumu z olejem goździkowym.
w moździerzu wkładam goździki, trochę cukru i pocieram masę tak drobno, jak to możliwe. W głębokiej misce zostawiam masło do zmiękczenia w temperaturze pokojowej. Następnie ubijam go do puszystości mikserem. Kontynuując ubijanie, dodaj goździki z cukrem i resztą cukru. Następnie wlewam miód cienkim strumieniem. Wszystkie dalsze działania należy wykonać bezpośrednio przed gośćmi, przy stole. W przezroczystych żaroodpornych szklankach wlewam 40 ml rumu i dodaję tam wrzącą wodę w takiej ilości, aby do krawędzi szklanki pozostało 3 cm. Do każdej szklanki wkładam dużą łyżkę oleju goździkowego i natychmiast podaję gościom.
do masła oprócz goździków można również dodać kardamon, cynamon lub gałkę muszkatołową. Będzie wyglądać bardzo imponująco, jeśli w szybko topniejącym oleju w szklance włożysz laskę cynamonu, którą możesz później wykorzystać do mieszania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g

Podobne przepisy