skład / składniki
metoda gotowania
na Kubie ze wszystkich napojów alkoholowych miejscowi wolą Rum. "Havana Club" to najbardziej znana marka rumu. Istnieją 3 odmiany tej marki: złoty, biały i stary, które różnią się czasem dojrzewania. Ulubionym rumem Kubańczyków była marka Anejo. Na bazie rumu Kubańczycy robią różne koktajle alkoholowe. Proponuję spróbować gorącego rumu z olejem goździkowym.
w moździerzu wkładam goździki, trochę cukru i pocieram masę tak drobno, jak to możliwe. W głębokiej misce zostawiam masło do zmiękczenia w temperaturze pokojowej. Następnie ubijam go do puszystości mikserem. Kontynuując ubijanie, dodaj goździki z cukrem i resztą cukru. Następnie wlewam miód cienkim strumieniem. Wszystkie dalsze działania należy wykonać bezpośrednio przed gośćmi, przy stole. W przezroczystych żaroodpornych szklankach wlewam 40 ml rumu i dodaję tam wrzącą wodę w takiej ilości, aby do krawędzi szklanki pozostało 3 cm. Do każdej szklanki wkładam dużą łyżkę oleju goździkowego i natychmiast podaję gościom.
do masła oprócz goździków można również dodać kardamon, cynamon lub gałkę muszkatołową. Będzie wyglądać bardzo imponująco, jeśli w szybko topniejącym oleju w szklance włożysz laskę cynamonu, którą możesz później wykorzystać do mieszania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g