Frankfurcka zupa jarzynowa

Nazwa jest ciężka, a przepis jest prosty! Przekonaj się sam-gotuj i jedz!
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 3 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 43 % 3 g
41 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
przepis kulinarny na tę bezpretensjonalną zupę przyniósł mój kolega z klasy, który był gościem w Niemczech. Wędzony boczek dodaje bardzo smacznych nut do tego jedzenia. Zupa jest dość gęsta, ale jednocześnie lekka ze względu na zróżnicowaną ilość warzyw w jej składzie. Polecam frankfurcką zupę warzywną zwolennikom prawidłowego odżywiania. Obierz marchewki i korzeń pietruszki i drobno posiekaj. Kalarepę kroimy w małe kostki. Pokrój łodygi selera na kawałki, białą część porów na pierścienie. Kalafior jest podzielony na małe kwiatostany. Pokrojony w kostkę wędzony boczek smażymy na rozgrzanym oleju w rondlu, w którym będzie gotowana zupa. Następnie dodaj do garnka warzywa w następującej kolejności: por, marchew i korzeń pietruszki, kalarepa i seler, fasolka szparagowa i zielony groszek, kalafior. Wszystkie warzywa są dozwolone. Doprawiamy mieszankę warzywną solą, pieprzem, tymiankiem, a także czosnkiem. Wrzuć ząbki czosnku w całości. Następnie wlej mieszaninę bulionem, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Frankfurcka zupa jarzynowa jest gotowa, wlać do talerzy, posypać posiekanymi ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Kalarepa - 42   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy