Frankfurcka zupa jarzynowa
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
przepis kulinarny na tę bezpretensjonalną zupę przyniósł mój kolega z klasy, który był gościem w Niemczech. Wędzony boczek dodaje bardzo smacznych nut do tego jedzenia. Zupa jest dość gęsta, ale jednocześnie lekka ze względu na zróżnicowaną ilość warzyw w jej składzie. Polecam frankfurcką zupę warzywną zwolennikom prawidłowego odżywiania. Obierz marchewki i korzeń pietruszki i drobno posiekaj. Kalarepę kroimy w małe kostki. Pokrój łodygi selera na kawałki, białą część porów na pierścienie. Kalafior jest podzielony na małe kwiatostany. Pokrojony w kostkę wędzony boczek smażymy na rozgrzanym oleju w rondlu, w którym będzie gotowana zupa. Następnie dodaj do garnka warzywa w następującej kolejności: por, marchew i korzeń pietruszki, kalarepa i seler, fasolka szparagowa i zielony groszek, kalafior. Wszystkie warzywa są dozwolone. Doprawiamy mieszankę warzywną solą, pieprzem, tymiankiem, a także czosnkiem. Wrzuć ząbki czosnku w całości. Następnie wlej mieszaninę bulionem, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Frankfurcka zupa jarzynowa jest gotowa, wlać do talerzy, posypać posiekanymi ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Kalarepa - 42 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g