skład / składniki
metoda gotowania
gruszki w winie to boskie jedzenie! To francuskie danie można przygotować dla gości lub po prostu, bez powodu, rozpieszczać ukochaną osobę. Przepis kulinarny na ten wyśmienity deser jest zaskakująco prosty.
najpierw ostrożnie obierz gruszki, pozostawiając ogonek, za który wygodnie będzie wziąć gotowaną gruszkę. Obrane owoce wkładamy do małego rondla i zalewamy dowolnym czerwonym winem: słodkie soczyste gruszki lepiej gotować w suchym winie, lekko niedojrzałe – w półsłodkim. Następnie dodajemy cukier i cynamon do wina, pokrywamy patelnię pokrywką i gotujemy gruszki przez 25-30 minut na bardzo małym ogniu. Gruszki powinny stać się miękkie i zabarwić się na różowo Na zewnątrz, ale pozostać nienaruszone. Do tego dania wolę używać twardych gruszek, które nie gotują się i zachowują atrakcyjny kształt.
ugotowane gruszki ostrożnie wyjmujemy z patelni i wkładamy do misek – po jednej gruszce na każdą porcję. Wino, w którym gotowano, delikatnie zagęszczamy, wlewając do niego skrobię i delikatnie mieszając, a następnie gotujemy mieszaninę przez kolejne 2-3 minuty, nie przestając mieszać. Teraz wyjmij laskę cynamonu i polej gruszki powstałym delikatnym sosem.
gruszki w winie należy trzymać w lodówce przez godzinę przed podaniem. Na wierzchu możesz udekorować deser bitą śmietaną lub możesz zostawić wszystko tak, jak jest.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g