Tajskie słodkie klopsiki

wyjątkowe danie dla koneserów kuchni tajskiej! Zwróć uwagę na fakt, że w przypadku braku niektórych składników ten przepis kulinarny pozostanie niedostępny. Danie kuchni tajskiej powinno być przygotowywane z tajskich produktów, tylko wtedy okaże się pyszne, jak wiele potraw tego wspaniałego kraju. Przedstawiam wam Tajskie słodkie klopsiki-doskonałe jedzenie deserowe, które może zaskoczyć wszystkich znajomych.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 18 % 13 g
węglowodany 72 % 51 g
331 kcal
IG: 35 / 0 / 65

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

bierzemy średniej wielkości rondel, napełniamy go wodą,wlewamy fasolę, aby woda pozostała nad nią na wysokości trzech palców i gotujemy. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj przez czterdzieści minut. Następnie wrzuć fasolę do durszlaka, pozwól płynowi spłynąć, przenieś do miski i zamień w puree. Oddzielnie wymieszaj żółtko i miąższ kokosowy-otrzymasz tak gęstą masę, którą należy podzielić na kulki wielkości cukierka Raffaello lub mniej. Kulkami nadajemy dłońmi kształt jajka.
w osobnym rondlu zaczynamy gotować cukier z niewielką ilością wody (niepełna szklanka to 3/4 jej części). Niech całkowicie się rozpuści i zmieni kolor na lekko żółty. Kapiemy do niego esencję jaśminową i zostawiamy na wyłączonym piecu.
ubij białko jajka w pianę. Teraz najważniejsza rzecz: musisz wziąć nasze klopsiki tak ostrożnie i ostrożnie, aby ich kształt się nie złamał. Najpierw zanurz każdy w białku, a następnie zanurz w syropie cukrowym. Wszystko trzeba zrobić szybko. Wszystkie klopsiki powinny przenieść się do rondla z syropem, gdzie gotujemy je przez około trzy minuty. Wyjmujemy wszystko i układamy na talerzu. Wlać pozostały syrop na wierzch i ostudzić (lepiej włożyć do lodówki).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kokos suszony - 608   kcal/100g
  • Orzechy kokosowe - 380   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy