Tajskie słodkie klopsiki
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
bierzemy średniej wielkości rondel, napełniamy go wodą,wlewamy fasolę, aby woda pozostała nad nią na wysokości trzech palców i gotujemy. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj przez czterdzieści minut. Następnie wrzuć fasolę do durszlaka, pozwól płynowi spłynąć, przenieś do miski i zamień w puree. Oddzielnie wymieszaj żółtko i miąższ kokosowy-otrzymasz tak gęstą masę, którą należy podzielić na kulki wielkości cukierka Raffaello lub mniej. Kulkami nadajemy dłońmi kształt jajka.
w osobnym rondlu zaczynamy gotować cukier z niewielką ilością wody (niepełna szklanka to 3/4 jej części). Niech całkowicie się rozpuści i zmieni kolor na lekko żółty. Kapiemy do niego esencję jaśminową i zostawiamy na wyłączonym piecu.
ubij białko jajka w pianę. Teraz najważniejsza rzecz: musisz wziąć nasze klopsiki tak ostrożnie i ostrożnie, aby ich kształt się nie złamał. Najpierw zanurz każdy w białku, a następnie zanurz w syropie cukrowym. Wszystko trzeba zrobić szybko. Wszystkie klopsiki powinny przenieść się do rondla z syropem, gdzie gotujemy je przez około trzy minuty. Wyjmujemy wszystko i układamy na talerzu. Wlać pozostały syrop na wierzch i ostudzić (lepiej włożyć do lodówki).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kokos suszony - 608 kcal/100g
- Orzechy kokosowe - 380 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g