skład / składniki
metoda gotowania
uwielbiam gotować i wszyscy moi krewni chętnie degustują moje nowe przepisy kulinarne. Pewnego dnia moja urodzinowa przyjaciółka podarowała mi książkę kucharską, w której zobaczyłem sekcję "kuchnia portugalska". Wcześniej nie spotkałem się z czymś takim I stało się to dla mnie bardzo interesujące. Okazuje się, że podstawą tej kuchni są bardzo proste sposoby gotowania. A teraz chcę podzielić się z wami jednym pysznym daniem zwanym portugalską sałatką z ciecierzycy.
ogólnie ciecierzyca (groszek) to bardzo przydatna rzecz, uwielbiam dodawać ją do różnych potraw, ponieważ pasuje prawie do wszystkiego. Więc najpierw ugotuję ciecierzycę. Następnie biorę pomidory i obieram z nasion. Tnę na niezbyt duże kawałki. Lubię używać papryki, jeśli też jesteś jej kochankiem, możesz wziąć zarówno czerwoną, jak i zieloną połowę. Teraz pokroię jajka. Spuszczam olej z tuńczyka i wysyłam go do całej ogólnej mieszanki. Pokrój czerwoną cebulę na pół-pierścienie i dodaj tę samą ciecierzycę, o której mówiłem na początku i starannie gotowałem. Wynikową sałatkę doprawię oliwą z oliwek i dodam trochę soku z cytryny. Ostrożnie wkładam moje danie do salaterki i podaję.
jeśli ugotujesz to danie dla ukochanej osoby, zapalając świece i nalewając kieliszek białego wina, wąż okaże się niezapomniany.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g