skład / składniki
metoda gotowania
jak ugotować mołdawską zupę fasolową Chorba z kurczakiem? Podstawą każdej kuchni są oczywiście dania gorące. Nie jest tajemnicą, że zupa jest najbardziej pożywnym i zdrowym jedzeniem. Istnieje ogromna liczba przepisów kulinarnych na zupy we wszystkich kuchniach różnych narodów. Pewnego dnia wraz z mężem podróżowałem po naszym niekończącym się świecie na wakacje. I nagle dla nas samych znaleźliśmy się w tajemniczej Rumunii. Tam nauczyłem się ogromnej liczby przepisów od życzliwych, pomocnych ludzi. Zainspirowało mnie to, z jaką miłością podchodzą do procesu gotowania. Kuchnia rumuńska słynie zarówno z pierwszych, jak i drugich dań. Ale ponieważ mój mąż uwielbia gorąco, zapisałam jeden przepis, jak się później okazało pyszną zupę o tajemniczej nazwie "Chorba". Wróciłam z całym bagażem pozytywnych emocji i wiedzy. A teraz chcę wam opowiedzieć o tym cudzie i przekazać odrobinę Rumuńskiej atmosfery.
najpierw muszę ugotować bulion z podrobów. Tam dodam cebulę, marchewkę, liść laurowy i pieprz. Doprowadzę to wszystko do wrzenia, sól pierwszą wodę. A resztę umyć, zalać czystą wodą i gotować na małym ogniu przez dwadzieścia, trzydzieści minut. Teraz muszę zrobić smażenie, za to wezmę cebulę i marchewkę. Pokrój je i dodaj do bulionu smażenie. Pozostaje mi tylko gotować warzywa na małym ogniu, aż Chorba się zagotuje. A teraz, dla niesamowitego smaku i aromatu, oczywiście dodam wina.
cóż, oto nasza niezwykła zupa i jest gotowa. Raczej podawaj go na stole. W końcu, jak przyjemnie jest pośród deszczowej jesieni lub śnieżnej,mroźnej zimy, poczuć aromat i smak lata. A co najważniejsze, twoi krewni będą jeść nie tylko do szaleństwa pyszną, ale także bardzo zdrową zupę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wino - 76 kcal/100g