Chorba Mołdawska zupa fasolowa z kurczakiem

świetnie sprawdzi się na lunch! Możesz mieć dość jednej miski!
AnuszkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 9 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 14 % 3 g
147 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

jak ugotować mołdawską zupę fasolową Chorba z kurczakiem? Podstawą każdej kuchni są oczywiście dania gorące. Nie jest tajemnicą, że zupa jest najbardziej pożywnym i zdrowym jedzeniem. Istnieje ogromna liczba przepisów kulinarnych na zupy we wszystkich kuchniach różnych narodów. Pewnego dnia wraz z mężem podróżowałem po naszym niekończącym się świecie na wakacje. I nagle dla nas samych znaleźliśmy się w tajemniczej Rumunii. Tam nauczyłem się ogromnej liczby przepisów od życzliwych, pomocnych ludzi. Zainspirowało mnie to, z jaką miłością podchodzą do procesu gotowania. Kuchnia rumuńska słynie zarówno z pierwszych, jak i drugich dań. Ale ponieważ mój mąż uwielbia gorąco, zapisałam jeden przepis, jak się później okazało pyszną zupę o tajemniczej nazwie "Chorba". Wróciłam z całym bagażem pozytywnych emocji i wiedzy. A teraz chcę wam opowiedzieć o tym cudzie i przekazać odrobinę Rumuńskiej atmosfery.
najpierw muszę ugotować bulion z podrobów. Tam dodam cebulę, marchewkę, liść laurowy i pieprz. Doprowadzę to wszystko do wrzenia, sól pierwszą wodę. A resztę umyć, zalać czystą wodą i gotować na małym ogniu przez dwadzieścia, trzydzieści minut. Teraz muszę zrobić smażenie, za to wezmę cebulę i marchewkę. Pokrój je i dodaj do bulionu smażenie. Pozostaje mi tylko gotować warzywa na małym ogniu, aż Chorba się zagotuje. A teraz, dla niesamowitego smaku i aromatu, oczywiście dodam wina.
cóż, oto nasza niezwykła zupa i jest gotowa. Raczej podawaj go na stole. W końcu, jak przyjemnie jest pośród deszczowej jesieni lub śnieżnej,mroźnej zimy, poczuć aromat i smak lata. A co najważniejsze, twoi krewni będą jeść nie tylko do szaleństwa pyszną, ale także bardzo zdrową zupę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wino - 76   kcal/100g

Podobne przepisy