skład / składniki
metoda gotowania
Zama gotuje się tylko na bulionie z kurczaka, a kurczak z pewnością powinien być domowy, żółty, pachnący. Wlej taką ilość wody do rondla, aby nie trzeba było jej dodawać podczas gotowania kurczaka. Mięso z kurczaka zanurza się we wrzącej wodzie. Gotuj kurczaka na małym ogniu, okresowo usuwając piankę. Do bulionu dodajemy korzeń pietruszki i pory, które Mołdawianie nazywają "prażem". Podczas gotowania kurczaka możesz zrobić domowy makaron-Zama nie toleruje makaronu fabrycznego. Domowy makaron jest tym, czego potrzebujesz. Na pięciolitrowej patelni gotujemy makaron z dwóch jajek. Rozbij jajka, dodaj sól, dodaj mąkę "tak długo, jak to zajmie". Ciasto powinno być bardzo ciasne. Rozwałkuj cienką warstwę, pozwól jej wyschnąć na powietrzu i pokrój cienkim makaronem. Po dwóch godzinach, gdy mięso zacznie odchodzić od kości, dodaj warzywa do bulionu: marchew, cebula i czerwona słodka papryka. Idealnie wszystkie warzywa powinny być pokrojone w cienkie paski. W żadnym wypadku nie należy dodawać ziemniaków do Zama. Smak zamy nie toleruje smaku ziemniaków! Dodaj domowy makaron do bulionu z kurczaka z warzywami. Pięć minut przed gotowością zamę należy napełnić dressingiem - kwaśnym kwasem chlebowym, mołdawskim-Borsh. Ilość kwasu zależy od preferencji smakowych, ale Zama powinna być kwaśna. Możesz zastąpić kwas chlebowy sokiem z cytryny. Jak się zagotuje-zdejmij z ognia. Oczywiście sól do smaku i dodaj pikantne świeże zioła do gotowego Zama: pietruszkę, koperek i leustyan (inaczej lubczyk). Przykryj patelnię pokrywką - odstaw na dziesięć minut. Wlej pachnącą zamę do talerzy i ciesz się apetytem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g
- Kwas - 25 kcal/100g