zupa Mołdawska Zama z kurczakiem i warzywami

Odkryj niezapomniany smak domowego komfortu! Zama to pyszne pierwsze danie, które każda Mołdawska gospodyni może ugotować. Aromat świeżo przygotowanej zamy dla Mołdawian to smak domowego komfortu, rodzinnego spokoju i dobrego samopoczucia. Zamu jest przygotowywany nie tylko jako codzienne danie. Pod koniec każdej hałaśliwej i zabawnej imprezy lub świątecznej uczty na pewno otrzymasz zaproszenie od gospodarzy: "przyjdź do nas jutro na zamę!». Oczywiście każda gospodyni przygotowuje zastępcę na swój sposób, ale zasada pozostaje jedna. Powiem ci, przepis na gotowanie Zama w mojej rodzinie.
EudokiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 12 g
tłuszcze 30 % 10 g
węglowodany 33 % 11 g
185 kcal
IG: 18 / 0 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

Zama gotuje się tylko na bulionie z kurczaka, a kurczak z pewnością powinien być domowy, żółty, pachnący. Wlej taką ilość wody do rondla, aby nie trzeba było jej dodawać podczas gotowania kurczaka. Mięso z kurczaka zanurza się we wrzącej wodzie. Gotuj kurczaka na małym ogniu, okresowo usuwając piankę. Do bulionu dodajemy korzeń pietruszki i pory, które Mołdawianie nazywają "prażem". Podczas gotowania kurczaka możesz zrobić domowy makaron-Zama nie toleruje makaronu fabrycznego. Domowy makaron jest tym, czego potrzebujesz. Na pięciolitrowej patelni gotujemy makaron z dwóch jajek. Rozbij jajka, dodaj sól, dodaj mąkę "tak długo, jak to zajmie". Ciasto powinno być bardzo ciasne. Rozwałkuj cienką warstwę, pozwól jej wyschnąć na powietrzu i pokrój cienkim makaronem. Po dwóch godzinach, gdy mięso zacznie odchodzić od kości, dodaj warzywa do bulionu: marchew, cebula i czerwona słodka papryka. Idealnie wszystkie warzywa powinny być pokrojone w cienkie paski. W żadnym wypadku nie należy dodawać ziemniaków do Zama. Smak zamy nie toleruje smaku ziemniaków! Dodaj domowy makaron do bulionu z kurczaka z warzywami. Pięć minut przed gotowością zamę należy napełnić dressingiem - kwaśnym kwasem chlebowym, mołdawskim-Borsh. Ilość kwasu zależy od preferencji smakowych, ale Zama powinna być kwaśna. Możesz zastąpić kwas chlebowy sokiem z cytryny. Jak się zagotuje-zdejmij z ognia. Oczywiście sól do smaku i dodaj pikantne świeże zioła do gotowego Zama: pietruszkę, koperek i leustyan (inaczej lubczyk). Przykryj patelnię pokrywką - odstaw na dziesięć minut. Wlej pachnącą zamę do talerzy i ciesz się apetytem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Kwas - 25   kcal/100g

Podobne przepisy