zupa kukurydziana puree z kurczaka meksykańska

obfite i pożywne danie z kuchni meksykańskiej. Ta bogata zupa kukurydziana to świetny pomysł na rodzinny lunch lub kolację. Niedrogi i łatwy w przygotowaniu. Apetyczny wygląd, doskonały smak. Spróbuj I ty!
RainbowAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 9 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 30 % 6 g
105 kcal
IG: 57 / 43 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W tym przepisie postaram się szczegółowo opisać, jak zrobić zupę kukurydzianą puree z kurczakiem meksykańskim? Na początek wlej zimną wodę do rondla o odpowiedniej objętości i włóż do niego umyty filet z kurczaka. Robimy średni ogień. Podczas gotowania usuń piankę utworzoną na powierzchni. Włóż obraną i pokrojoną w 2 połówki główkę cebuli do wody, dodaj sól. Zmniejsz ogień i gotuj mięso z kurczaka, aż będzie ugotowane.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij gotową pierś, ostudź i pokrój w kostkę. Bulion przecedzamy przez drobny sitko i aż wrócimy do rondla.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do następnego etapu gotowania zupy radzę założyć rękawiczki. Papryczki chili myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z nasion i siekamy. Niewykorzystaną cebulę obrać i drobno posiekać. Smażyć cebulę z pieprzem na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym-2 łyżki bezwonnego oleju.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj kukurydzę w puszkach wraz z sokiem na patelnię ze smażeniem, wymieszaj i gotuj wszystko razem na średnim ogniu przez 7 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel gotową mieszaninę na trzy równe części. Zmiel dwie trzecie mieszanki w blenderze do konsystencji puree.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej puree kukurydziane do rondla, w którym gotowano bulion, i wlej mleko. Powstałą mieszaninę doprowadzamy do wrzenia na umiarkowanym ogniu podczas mieszania, aby nic się nie przypaliło.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż napięty bulion z kurczaka do garnka, dodaj pozostałą mieszankę cebuli i kukurydzy oraz kawałki mięsa z kurczaka, wlej jedną łyżkę oleju roślinnego. Doprowadź zupę do wrzenia, spróbuj soli i w razie potrzeby dodaj sól. Można również dodać przyprawy, takie jak przyprawa & quot; do zupy & quot;, która sprawi, że danie będzie jak najbardziej aromatyczne i nada mu dodatkowy smak. Na koniec dodaj posiekany koperek lub inne warzywa do naczynia.

po prostu wspaniały przepis na posiłek. Idealnie łączy tradycyjne składniki meksykańskiego jedzenia. Zupa kukurydziana jest przygotowywana bardzo łatwo-poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy