ziemniaki z kurczakiem po holendersku

świetny pomysł, który pomoże obficie nakarmić głodnych mężczyzn. Kolejny przepis kulinarny kuchni holenderskiej. Przygotowanie Holenderskich ziemniaków jest bardzo proste, a to jedzenie można podawać jako dodatek do mięsa lub jeść samodzielnie. Okazuje się coś w rodzaju gęstej zupy.
ZinaidaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 13 % 2 g
węglowodany 73 % 11 g
70 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

przede wszystkim będziesz musiał przygotować bulion mięsny lub drobiowy, kto co lubi. Nie ma specjalnego sposobu na jego przygotowanie, więc ugotuj kurczaka lub mięso w wodzie, a następnie możesz użyć obu. Podczas gotowania mięsa obierz ziemniaki i opłucz. Duże ziemniaki należy pokroić na pół lub na ćwiartki. Gdy bulion jest gotowy (mięso jest ugotowane), dodaj do niego sól i złóż ziemniaki. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości. Gdy ziemniaki są ugotowane, włóż je do głębokiej filiżanki( naczynia), zalej bulionem, w którym zostały ugotowane. Ostatnim krokiem będzie stopienie masła, dodanie do niego soku z cytryny, mielonego pieprzu i posiekanych ziół. I dodaj taki pachnący sos do naczynia z ziemniakami. Oto wszystkie Holenderskie ziemniaki!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy