Salmorejo (zupa pomidorowa)
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
ta zupa jest wytwarzana w Kordobie. Sami kordowianie mówią o tym jedzeniu: "Salmorejo to ten sam gazpaccio, tylko grubszy". Chociaż zauważono, że wielu, którzy nie lubią gazpaccio, lubi salmorejo i odwrotnie. Czym więc różni się kulinarny przepis na tę tajemniczą zupę z Kordoby?
bierzemy bardzo jasne, bardzo dojrzałe pomidory. Wkładamy je do blendera wraz z masłem, czosnkiem, solą i żółtkami jaj z jajek na twardo. Przekręcamy to wszystko razem, a następnie dodajemy trochę czerstwego białego chleba, po odcięciu Skórki. Skręcamy dość długo i najlepiej z dużą prędkością, aby mieszanina stała się jednorodna. W końcu to chleb sprawia, że ta zupa jest grubsza niż gazpaccio.
gotowe salmorejo wlać do miski i schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekoruj posiekanym białkiem jajka.
przydatna wskazówka: aby przypadkowo nie spotkać kawałka nie przewijanego chleba w zupie, przed przewinięciem w blenderze możesz odłożyć jednego pomidora, a następnie wysłać go do blendera po chlebie i ponownie przewinąć z dużą prędkością.
bierzemy bardzo jasne, bardzo dojrzałe pomidory. Wkładamy je do blendera wraz z masłem, czosnkiem, solą i żółtkami jaj z jajek na twardo. Przekręcamy to wszystko razem, a następnie dodajemy trochę czerstwego białego chleba, po odcięciu Skórki. Skręcamy dość długo i najlepiej z dużą prędkością, aby mieszanina stała się jednorodna. W końcu to chleb sprawia, że ta zupa jest grubsza niż gazpaccio.
gotowe salmorejo wlać do miski i schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekoruj posiekanym białkiem jajka.
przydatna wskazówka: aby przypadkowo nie spotkać kawałka nie przewijanego chleba w zupie, przed przewinięciem w blenderze możesz odłożyć jednego pomidora, a następnie wysłać go do blendera po chlebie i ponownie przewinąć z dużą prędkością.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g