Salmorejo (zupa pomidorowa)

Salmorejo - to samo gazpaccio, tylko grubsze-tak mówią w Kordobie.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 3 g
tłuszcze 58 % 11 g
węglowodany 26 % 5 g
136 kcal
IG: 60 / 40 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min
ta zupa jest wytwarzana w Kordobie. Sami kordowianie mówią o tym jedzeniu: "Salmorejo to ten sam gazpaccio, tylko grubszy". Chociaż zauważono, że wielu, którzy nie lubią gazpaccio, lubi salmorejo i odwrotnie. Czym więc różni się kulinarny przepis na tę tajemniczą zupę z Kordoby?
bierzemy bardzo jasne, bardzo dojrzałe pomidory. Wkładamy je do blendera wraz z masłem, czosnkiem, solą i żółtkami jaj z jajek na twardo. Przekręcamy to wszystko razem, a następnie dodajemy trochę czerstwego białego chleba, po odcięciu Skórki. Skręcamy dość długo i najlepiej z dużą prędkością, aby mieszanina stała się jednorodna. W końcu to chleb sprawia, że ta zupa jest grubsza niż gazpaccio.
gotowe salmorejo wlać do miski i schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekoruj posiekanym białkiem jajka.
przydatna wskazówka: aby przypadkowo nie spotkać kawałka nie przewijanego chleba w zupie, przed przewinięciem w blenderze możesz odłożyć jednego pomidora, a następnie wysłać go do blendera po chlebie i ponownie przewinąć z dużą prędkością.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy