mi-szujuk

tradycyjne kazachskie danie dla prawdziwych koneserów mięsa!
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 13 g
tłuszcze 43 % 15 g
węglowodany 20 % 7 g
221 kcal
IG: 14 / 86 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h 45 min

jak zrobić mi-shuzhuk?

ten kulinarny przepis na kuchnię wschodnią, a raczej kazachską, widziałem zupełnie przypadkowo. Postanowiłem spróbować go ugotować. W mojej rodzinie wszyscy bardzo lubią mięso, więc mi-shuzhuk odszedł od nas " z hukiem!». Ogólnie jestem fanem orientalnych przepisów kulinarnych, które są przeznaczone do gotowania mięsa. Przygotujmy dziś razem mi-shuzhuk.
weź mózgi barana i napełnij je zimną wodą i moczyć przez dwie godziny. Następnie oczyść je z zewnętrznej folii, a także z siniaków. Następnie weź mięso jagnięce. Jeśli nie masz jagnięciny, możesz użyć wołowiny. Pokrój mięso na małe kawałki i przepuść je przez maszynę do mięsa. Posiekaj cebulę. Posortuj i spłucz ryż. Wymieszaj rozdrobnione mięso z mózgiem, posiekaną cebulą i ryżem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Sól, pieprz. Dodaj trochę wody, aby uzyskać konsystencję owsianki.
to mięso mielone, które musisz wypełnić wnętrznościami. Jelita powinny być dobrze umyte, namoczone w słonej wodzie i wywrócone na lewą stronę. Pamiętaj, aby związać końce. Wskazane jest wysłanie nadziewanych kiełbas na kilka godzin do lodówki. Następnie zagotuj mi-shuzhuk. Aby to zrobić, włóż kiełbasę do rondla z zimną wodą, umieść na kuchence. Po ugotowaniu usuń piankę łyżką cedzakową, nakłuj w kilku miejscach jelita igłą i gotuj na małym ogniu z zamkniętą pokrywką do miękkości. Następnie wyjmij kiełbasę z patelni i podawaj na ciepło lub na zimno.

smacznego!

W przypadku tego przepisu lepiej jest wziąć nie mrożone, ale świeże mięso, w przeciwnym razie gotowe danie może być suche.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Mózgi (wołowina, wieprzowina, baranina) - 92   kcal/100g
  • Trebusza - 120   kcal/100g
  • Kiełbasa mózgowa - 342   kcal/100g
  • Podroby - 170   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jelita wieprzowe - 602   kcal/100g

Podobne przepisy