skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić mi-shuzhuk?
ten kulinarny przepis na kuchnię wschodnią, a raczej kazachską, widziałem zupełnie przypadkowo. Postanowiłem spróbować go ugotować. W mojej rodzinie wszyscy bardzo lubią mięso, więc mi-shuzhuk odszedł od nas " z hukiem!». Ogólnie jestem fanem orientalnych przepisów kulinarnych, które są przeznaczone do gotowania mięsa. Przygotujmy dziś razem mi-shuzhuk.
weź mózgi barana i napełnij je zimną wodą i moczyć przez dwie godziny. Następnie oczyść je z zewnętrznej folii, a także z siniaków. Następnie weź mięso jagnięce. Jeśli nie masz jagnięciny, możesz użyć wołowiny. Pokrój mięso na małe kawałki i przepuść je przez maszynę do mięsa. Posiekaj cebulę. Posortuj i spłucz ryż. Wymieszaj rozdrobnione mięso z mózgiem, posiekaną cebulą i ryżem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Sól, pieprz. Dodaj trochę wody, aby uzyskać konsystencję owsianki.
to mięso mielone, które musisz wypełnić wnętrznościami. Jelita powinny być dobrze umyte, namoczone w słonej wodzie i wywrócone na lewą stronę. Pamiętaj, aby związać końce. Wskazane jest wysłanie nadziewanych kiełbas na kilka godzin do lodówki. Następnie zagotuj mi-shuzhuk. Aby to zrobić, włóż kiełbasę do rondla z zimną wodą, umieść na kuchence. Po ugotowaniu usuń piankę łyżką cedzakową, nakłuj w kilku miejscach jelita igłą i gotuj na małym ogniu z zamkniętą pokrywką do miękkości. Następnie wyjmij kiełbasę z patelni i podawaj na ciepło lub na zimno.
smacznego!
W przypadku tego przepisu lepiej jest wziąć nie mrożone, ale świeże mięso, w przeciwnym razie gotowe danie może być suche.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Mózgi (wołowina, wieprzowina, baranina) - 92 kcal/100g
- Trebusza - 120 kcal/100g
- Kiełbasa mózgowa - 342 kcal/100g
- Podroby - 170 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jelita wieprzowe - 602 kcal/100g